移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
仆街 完全明白
番左香港一排 勁唔捨得 唔想走
所以連登啲人成鳩日一到步
乜都未知
就好興奮講到去左天堂咁
有時會掛住香港某街角

會睇google map止癮

有時會掛住夜晚搭天星小輪睇夜景,但一諗起香港咁迫咁多人就唔會再掛住
啱啱到埗就中左招,係屋企無野做就好掛住香港屋企人同朋友,成日諗如果呢個時間係香港應該做緊咩,好返之後就成日出街識到新朋友就好好多,不過有時聽歌睇mv見到香港個境都係會眼濕濕
走咗成年都無掛過
唔講政治先

本身喺香港都同緊啲唔想見到嘅人一齊住
然後香港地人多車多,成日都會搞到我不自覺地精神繃緊

當然香港會有令我牽掛嘅人同事
但係我嚟咗大半年,仲未有衝動想即刻返香港
走左1年半年果d 未會開始掛住,到2年開始就唔同
無咩事真係唔好番去 會搞到番英國會更depress
最近都有依個煩惱。
其實諗深一層,歸屬感嘅本質就係回憶。你對香港有歸屬感係因為香港承載住你好多嘅「第一次」。第一次拍拖、第一次分手、第一次發奮溫書。第一次永遠都係最刻骨銘心,而就係依啲回憶構成所謂歸屬感。
所以點解人愈細愈易適應新環境,因為當時走嘅時候好多嘢都未經歷過,好多第一次喺移民之後先至體驗。當佢哋大個懷緬過去,諗到嘅唔係香港,自自然然就唔會對香港有歸屬感。
所以想對新環境產生歸屬感其實好簡單,就係創造多啲喺依邊嘅回憶,特別係第一次。體驗下新事物,識個男/女朋友,養下動物,甚至生返個小朋友。
但無論點都好,大個咗先創造嘅回憶一定冇細個嗰陣深刻。10歲嘅經歷係人生10分之1,20歲經歷係人生20分之1,人愈大,新記憶嘅比重就愈低。所以無論香港依家變得惡劣都好,仲掛住香港係正常不過嘅事,唔需要刻意逼自己忘記,亦都唔需要逼自己融入,過返自己最舒服嘅生活就得。
我都係
有時總係爭緊D 家嘅感覺
"經歷2014 2019 呢個地方變成點 有啲人幾可憎 真係明"

True
去咗個鄉下地方冇咩探索感
聽落好似好寫意
可能我未夠宅慣左香港一日有好多行程
工作方面我覺得呢度選擇會多左
但係人工升幅有限 都少左拼搏既感覺
握個手 共勉之
三五年好耐咁
呢度d假唔多 可能都要隔年先返到
無去了解 對任何事物無哂興趣
工作文化我係呢邊難適應過香港
呢度d人太放飛自我咁 未跟到個flow
睇多d英國新聞,local活動
又唔會越開心既
不過就好似提醒緊自己無做錯咁
珍,嚟咗半年之後識咗條女,唔適應期就冇咗了
掛住咪番香港講緊旅行留一兩個禮拜嗰隻
我覺得好正常 唔洗切割晒同香港嘅連繫
聽你情況似係精神上仲未脫離,當你少咗接觸香港嘅事,多咗關注身邊嘅事,理應會冇咁掛住
不過呢個速度人人唔同,你人唔喺香港始終會慢慢疏遠,好好感受吓香港冇嘅嘢啦
祝你新生活愉快,間中返嚟探吓朋友就夠
成撚日有d五毛出來扮激進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞