我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 50 ) - Yujihw砌機List 祝各位新年快樂

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
唔明咩叫無parts郁到sorry

但成條list 好似好正 唔該晒
悠老闆想問下H510 可以裝到TUF既4080嗎?
前面冇裝任何野,用緊ThermalRight 140 塔散,唔知夠唔夠位裝張顯示卡
裝到
呢啲clearance上nzxt官網都有得睇啦
各自砌 砌兩部
講緊條list已經執到最平

不過想慳多500嘅話可以轉返b660m同轉個平啲機箱嘅
唔抵慳啦 擺到大機箱對4080散熱好啲
你同你妹用途大約係點 打咩game
會唔會買埋新mon, target 咩解析度同hz
如果用舊Mon 可以俾個spec口嚟睇下
設計係畫平面 定3d果啲?
係咪兩個都要細機箱
啊 最重要係筆直
d 人攝張4080 ventus 去h20都好涼
想問轉nzxt h5 flow 機箱得嗎 好似靚仔同簡約d 價格差不多 我麻麻地d rgb 同特色機箱
老細,砌機係咪會裝埋 試用版window? window 11 定10?
Hello 各位又係我條煩膠
Whatspp 左Firo 無人應機
想問多小小先落單
暫訂係咁
Intel®️ Core™️ i5-13600K BOX 聯強行貨
ADATA XPG SPECTRIX D60G 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHZ C18 RGB — TITANIUM
ASUS Dual GeForce RTX™️ 3070 OC Edition 8GB GDDR6 V2 LHR
ASUS TUF GAMING 650B 650W 80PLUS®️ Bronze
MSI PRO Z690-A DDR4 ATX

岩岩發現MSI PRO Z690-A DDR4 ATX 無wifi, 但佢wifi version 加2舊個價位又差緊d, 有無其他介紹?
想加水冷同一條ssd 裝windows 有無建議?
Aim都係用4k mon唔包mon
打機唔夠我接受到setting降去2k
Budget 12k-15k
各位巴打好
細佬都係砌機新手,未試過砌機
筆直8000-9000
用途做下功課同返工做下野,間唔中打機同netflix
可唔可以幫細佬睇下個list(中間都有參考各位巴打意見的)

1 x Intel Core i5-12400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,290

1 x [12月優惠]Gigabyte B660M DS3H AX WIFI 6 + BT5 DDR4 Micro-ATX
價錢:$905

1 x [1月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$630

1 x Gigabyte AORUS Gen4 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,399

1 x MSI GeForce RTX™ 3060 Ti VENTUS 2X 8GB GDDR6X LHR (可單買或砌機)
價錢:$3,550

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Sharkoon S1000 Window Micro-ATX
價錢:$335

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,837
https://www.faroll.com/customize#Mjg0MiwzODE2LDM4NTQsNDAxOSw0ODkyLDQ5NjEsNTI4MSw1Mzc0
你鍾意嘅話可以上埋13400f
其他parts冇嘢執
faroll聽日先開,所以冇人覆
你不如比budget同用途嚟
幫你度過條list
10000左右
但i5 13600k同3070 就緊左
係其他唔知點執
呢隻要另外買兩把fan 裝前面做抽風
就係睇左,但raddit有人話唔得唔好博,跟住個個都叫轉h5 flow
用埋拉尺度都好似岩岩好得返幾mm咁驚買左返來先要換箱果下冇癮
Between唔該晒巴打
講漏左主要係打機同train 少量model
但有公司機做主力,只係方便番屋企ot 用
唔係個有3.幾cm剩咩,你前面又冇裝風扇
洗唔洗換埋塊主機板
no
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞