我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 50 ) - Yujihw砌機List 祝各位新年快樂

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
係衰個代理
壞左寄返上大陸維修,好似話計埋時間其實同3,4年保差唔多
有保等於冇,一整整4個月
咩都唔抵玩架啦
我依條咁好夠用
你可以13600k+b660 咁配
會浪費左小小粒u 但唔大問題
4070ti 玩盡到2k
依家一係4070 ti, 一係4090
https://www.faroll.com
/customize#Mjk4NywzODU3LDQ0ODcsNTA3Miw1NDA3LDU0MzIsNjIwNSw2MjIwLDYyOTQsNjMzNiw2NDEz
隻mon 2k 180hz
出到4k signal 60hz,
可以睇4k netflix 但你睇之前要轉一轉解析度
夠做
但唔建議咁買一set
ssd 轉KC3000
咁誇張..?係個別案例定基本上個個都係咁?
LG mon會唔會好似電視咁易壞
Mon同電視唔同😂 唔會燒
驚既轉mag274qrf
你見出LIST都冇人出ZOTAC
想砌部ITX機(見到fractal design ridge機箱好靚)
主要用途: 打機 通常都係玩aoe2 de 同埋想玩 elden ring 2k (60fps), 文書睇片睇戲
最好冇RGB
想問下各位有冇建議
budget 8K
自己用緊WD BLACK 1TB SN850X同KLEVV 32GB (2 x 16GB) DDR4 Bolt X PC4-28800 3600MHz CL18
求指點應該點揀板 下面訂果兩件要大約幾耐先有貨?
同埋唔買SSD同RAM你地砌唔砌架?

1 x Intel® Core™ i5-13600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,470

1 x (預訂) Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti AERO OC 12GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$7,199

1 x (預訂) Thermaltake Toughpower SFX 750W 80 Plus Gold ATX 3.0 PCIe 5.0 Fully-Modular (缺貨)
價錢:$1,099

1 x Lian Li O11 Dynamic MINI Tempered Glass Mini-ITX - Snow Edition
價錢:$900

1 x [12月優惠]Thermalright Silver Soul 135 CPU Air Cooler - White
價錢:$399

2 x [2023 1月限量限時優惠]EK-Loop Fan FPT 120 D-RGB Case Fan - White
價錢:$240

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,387
https://www.faroll.com/customize#NDQzOSw2MDE5LDYyMDUsNjI3Myw2MzQ4LDYzNDgsNjQxNQ
1 x Intel Core i5-12400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,290

1 x [1月優惠]ASRock B660M-ITX/ac DDR4 Mini-ITX
價錢:$899

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$390

1 x MSI M371 1TB NVMe M.2
價錢:$399

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (可單買或砌機)
價錢:$3,399

1 x Thermaltake Toughpower SFX 550W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$689

1 x Fractal Design Ridge small form factor Mini-ITX - Black
價錢:$1,020

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,166
https://www.faroll.com/customize#MzgxOSwzODUzLDQxMjMsNDk2MSw1MTk1LDYyMzcsNjQyMw
可以答到你既係,都係要新年後
你呢個箱裝到大板 大到部份e atx都得
ASRock Z790 Pro RS/D4 LGA 1700 DDR4 ATX
SALE
呢塊岩返你白色多啲
佢會砌埋 但你要同客服溝通下
4090 新年後唔會平d

不過其他件的話 我會新年後整d優惠
係唔係完全唔會打機
係,夠爽夠順就得
我上禮拜行勻成個腦場得一張,呢個禮拜就唔知啦
咁我砌嘅話應該新年後定依家
4070Ti 幾時返貨?
[優惠]配4070 Ti顯示卡 FSP Hydro G火牛減$200
同埋無寫(可單買或砌機) 係唔係只限砌機?
老強都耐但唔算最耐
因為個個都用法奧網站出List而Zotac喺法奧係成日冇貨同埋唔係最平,喺度出得List嘅十成九都係Giga

如果有人用PriceHK甚至去其他實體網店嘅網站格價應該會多翻啲Zotac(?)我係咁理解
因為出面個價再加上五年保養嚟講,又真係冇乜對手所以就好好奇係咪真係咁易壞 (我對上一張Zotac係GTX 1060 6G,依家都仲健在) 同埋保養時長耐得咁誇張 (我印象中Zotac都好似係聯強代理,咁Giga都係聯強代理,以保養搞好耐呢個Point嚟講冇理由Zotac會出事但Giga就大推啊)

定其實只係個別案例呢?如果係嘅話基本上每一個牌子/代理都會發生同類型事件。所以想知道其他原因!!
聽悠二講最快都要二月頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞