我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 50 ) - Yujihw砌機List 祝各位新年快樂

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
想請教下砌部文書機
配4k moon: benq ew3270u
想唔用顯示卡,最低配置應該係邊粒內顯cpu

有冇問題 其他件都有
Budget夠嘅話,DDR5廢極都至少6000MHz CL32或以上;否則買翻DDR4板配DDR4 3200Mhz CL16嘅RAM就算 (必定係2x16GB起跳)。

Z690我會推薦MSI MAG TomaHawk或者Gigabyte Aorus Elite。
i3 13100
DDR5板有邊隻好
RAM又用邊隻好 KLEVV CRAS XR5抵屌?
舊機都DDR4唔想用翻DDR4 雖則抵玩好多
唔洗wifi 淨係供電好就OK
咪就係我上面講嗰兩塊我個人建議最好跟埋Wi-Fi版本啦,因為會有埋藍芽功能!! 而且價差細到乜咁…..有好過冇啦

呢對其實幾抵玩你可以考慮下

但你要再極致抵玩啲嘅仲有淘寶HKD 1000 金百達2x16GB 6400MHz CL32 SK Hynix A-Die(最強顆粒)我自己都用緊
有冇link淘寶電子野點搞 搵集運就OK?
直接無腦菜鳥官方集運然後揀最近自己屋企嘅自取點就得
https://m.tb.cn/h.UOjsKYb?tk=5eqtdgXQEbuCZ3457
我自己用緊呢個不過最好睇一睇你想買嗰塊板嘅「Memory Support List」支唔支援「Intel XMP 3.0 6400MHz CL32-39-39-80 1.4V Single Side (1DPC 1R)」嘅規格!!

**1DPC 1R即係插二四槽,而且兩條RAM都係單條16GB**
睇落好似有啲難明複雜但其實你唔需要明有眼識得逐個字對翻就OK

記得唔需要對RAM嘅牌子同名!! 只係要個「Memory Support List」嘅「Intel 13th Gen K Series」範圍裏面有「(Intel XMP 3.0) 6400MHz CL32-39-39-80 1.4V SS SK Hynix (A-)Die」呢個Spec出現過就得
Disclaimer!! 記得將BIOS更新到Lastest Version!! 塊板支援都唔包生仔開到/穩行到XMPCPU嘅IMC都好緊要…如果咁黑仔抽中粒垃圾嘢嘅話係有機會連6000MHz都上唔到有巴打已經試過瀨嘢不過發生機會率其實就唔高嘅,真係好黑仔先會咁….

我咁講只係以防你買完翻嚟之後問點解開完XMP之後開唔到機/Crash機姐 (硬件台有巴打都開咗Post)
好的
11100應該重有賣,最平的話係佢
用途 打機 睇片
想問下個機箱本身係唔係有風扇

1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,670

1 x [1月優惠]Gigabyte B660M AORUS ELITE DDR4 Micro-ATX
價錢:$999

1 x [1月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$630

1 x [1月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$699

1 x (預訂) Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti EAGLE OC 12GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$6,599

1 x [優惠]FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular (送12vhpwr)
價錢:$949

1 x ASUS TUF Gaming GT301 ARGB ATX Case
價錢:$699

1 x [優惠]Phanteks Polar S5 Single Tower CPU Cooler
價錢:$235

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,560
https://www.faroll.com/customize#Mjk4NywzODU0LDM5MTEsNTA3MSw1NDA3LDYzMzUsNjM5Myw2NDEz
4k 咁樣就冇咩問題
機箱跟4把風扇
https://www.asrock.com/mb/Intel/Z790%20Pro%20RS/index.asp#Specification
雖然事實係越快越好,但例如ASROCK哩塊板,原生最多係4800,我多數揀原生或者JEDEC之類,板廠話(OC)之類既速度我已經唔會考慮(驚用落唔夠穩定),而MAG Z690 TORPEDO講緊2DPC 2R Max speed up to 5600+ MHz,如果睇唔明咩係2DPC 2R,咁買返5600其實都穩陣
12000到

你可以tg pm我
部分認同認同嘅位係現階段由於DDR5的確好似你咁講,真係未係好成熟,所以係比起DDR4更加常出現唔夠穩定嘅情況;但不敢苟同嘅位係其實正正都係因為DDR5未夠成熟,6000MHz CL30/32樓下嘅RAM其實仲廢過而且貴過用JEDEC 3200MHz CL16嘅DDR4如果要我用JEDEC 4800/5600MHz嘅DDR5到不如用翻DDR4仲好仲抵玩。未來成熟嘅DDR5可能8000-10000MHz CL20 (Just鳩噏)係標配都未定

1DPC = 插二四槽 (兩條) *所以ITX / 極限超頻板只會得1DPC*
2DPC = 插爆曬四槽
1R = 每條16GB
2R = 每條32GB
當然我只係大概講咗個結論,原理/最準確嘅解釋有興趣可以自己Google一下
所以某程度上都解釋咗先階段DDR5 (以效能同埋穩定性作為指標)係非常唔建議插爆曬四條(不論係4x16GB定係4x32GB都係咁話)兼顧大容量嘅同時又要不俗嘅效能
同穩定性嘅話其實2x32GB已經係極限。
*階段
唔該哂
你玩咩解析度
而家冇cd的了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞