我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 50 ) - Yujihw砌機List 祝各位新年快樂

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
Btw

你有冇入我group
都夠了你係想砌機
@悠二大哥
https://www.faroll.com/customize#MTI2OCwzODE5LDM5MjcsNTA3MSw1MTEzLDUxOTUsNTI1OSw1MjU5LDYyMDU
條LIST OK嗎
搵你幫手砌洗唔洗等? 新年想打機
宜家先落單新年後啦
1 x Intel® Core™ i7-13700KF LGA 1700 BOX 聯強行貨
價錢:$3,120

1 x Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 ATX (現貨)
價錢:$2,199

1 x Kingston Fury Beast RGB 64GB (2 x 32GB) DDR5 5600 Mhz C40
價錢:$2,599

1 x [1月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$699

1 x [優惠]FSP Hydro G Pro Series 1000W 80 Plus Gold Fully-Modular (缺貨)
價錢:$1,049

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x Valkyrie GL240 ARGB 240mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$779

總計: $11,264

條LIST 係 悠二 $17000 多工/直播/剪片 執出黎
想問下
1. 有無野需要Update?
2. 我本身自己用緊2700x + GeForce® RTX 2070 SUPER™ GAMING OC 8G, 見現在打機有時候會卡頓0.5秒 所以心郁郁想換. 但覺得2070S 仲可以一戰, 所以打算KEEP住, 有無問題?
3. 我仲有隻Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT, 唔知可唔可以繼續用?

謝謝各位
多個mon姐

性能冇咩分別
係呀
本來筆直10k 但係上i7+ddr5就貴左啲 不過ddr5應該襟用啲?
師兄有冇砌機list介紹🙏🏼
主要打機用,4k mon
想上4080
筆直15k到18k
見二月好似有啲game玩下,新年後砌
6000MHZ C32 既DDR5先值得用
其他都係廢過DDR4, 你果對即係俾緊智商稅
K cpu 用B板?
其實唔超冇問題
塊版夠電俾就得
好多人都咁砌136K
Thx
再問多少少, 如果我唔太識超頻這東西..
會唔會建議用 i7-13700F, 再換一隻主板?
謝謝
137K 同137 差100$ ON9的
點都買137K
你可以買塊靚D 夠電既B板俾137K 用
你隻牛咁新, 實用得番, 你部機咪頂多4年前
我覺得你 D RAM, 箱, 散熱都KEEP得番
手痕想洗錢當我冇講過

1 x Intel® Core™ i7-13700K BOX 聯強行貨
價錢:$3,290

1 x MSI PRO B660-A DDR4 ATX
價錢:$1,099

2 x [1月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$1,260

1 x [1月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x [1月優惠]Valkyrie C280 ARGB 280mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$679

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,846
https://www.faroll.com/customize#MzI1MywzODU0LDM4NTQsNTA2Niw1MDcxLDYxMDYsNjE3NQ
你會超就Z690, 唔理就B660
自己簡一塊
1 x Intel® Core™ i7-13700K BOX 聯強行貨
價錢:$3,290

1 x ASUS PRIME Z690M-PLUS D4 DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,599

1 x [1月優惠]Gigabyte B660M AORUS ELITE DDR4 Micro-ATX
價錢:$999

1 x [1月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$630

1 x WD Blue WD20EZBX 2TB 7200RPM 256MB 3.5
價錢:$419

1 x GALAX GeForce RTX™ 3060 Ti (1-Click OC) 8GB GDDR6 LHR版本 (可單買或砌機)
價錢:$3,399

1 x Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$769

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x [1月優惠]Valkyrie C280 ARGB 280mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$679

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,992
https://www.faroll.com/customize#MjI0OCwzMzA0LDM4NTQsNDQ5MCw0NzM5LDUwNzEsNTE1MSw1NDA3LDYxMDYsNjE3NQ
換粒5700X咪算
用一皮嘢upgrade用落都冇upgrade嘅感覺
一係就轉張卡都換埋啦

仲有唔清楚你玩咩game
建議你個裝個msi afterburner分別佔用率係點
睇下係咪直係cpu追唔上而導致你講會疾0.5秒
謝謝你

講返D背景
我想換電腦既原因都好多
我之前既電腦側正2塊玻璃都爆左, 而家我用緊裂左既亞加力扮住玻璃.
我就快搬屋, 唔想眼冤日日望住.萌生左換機想法

之後, 而家部機 唔係剩係打機會LAG個0.5秒, 睇YouTube都會.
上網研究過好似係AMD 既通病黎, 想當年吹緊AMD YES 沖動左, 想回歸INTEL

平時打機都係HIT咩打咩, Apex同 Cities: Skylines, 之後平時做畫下圖, 幫人剪下片, 所以要用多工.

所以都幾大衝動想換, 5700x 就唔考慮啦, 因為唔想日後有咩問題又賴落AMD到, 畢竟INTEL 支援多D

謝謝
應該係冇問題的

最多行pcie 3.0 但都好夠
Budget $35K
可惜giga 未有白4090 aero

我有問佢地點解

始終NVIDIA到今時今日.都係好限制咁生產4090 GPU

佢地想將d產量俾哂目前既型號先

最終都會出.但可能要時間
當然可以.想買咩
sorry各位.今日TG Message未覆.

而家開始覆各位

今日去左旅行前要同屋企人食飯
今代已經進步好大.根據我所知.內部都有請左人去再做software個part

要多少少時間

而家要挑剔giga.都係得返software個part姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞