我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 50 ) - Yujihw砌機List 祝各位新年快樂

1001 回覆
23 Like 6 Dislike

電腦新手 主要係想打機睇片 SSD想上2TB 預算萬2-萬3
想問下呢個list係咪伏 有冇推薦既List
’伏‘特加!
你打開咩game 咩解析度同hz
係咪又係見到I7就高潮
其實用塔唔得咩
我唔太鐘意用水冷 所以諗緊用dark rock pro 4 定 nh-d15
得啊
當然如果玩家確實需要在Core i7-13700K上使用主流級的風冷散熱器,那也不是不可以,其實我們只需要將PL功耗,主要是PL1功耗限制在200W左右,(fc140或以上級數可以去到230w咁上下)
主流級的風冷散熱器其實也能讓13700K工作在一個相對合理的溫度,而且處理器的性能損失也是可以接受的,大約10%左右,仍然可以滿足絕大部分狀況下的使用需求
主要玩開 WoW MH 同埋其他mmorpg LOL咁
舊機已經死左機唔知原本用咩解析度同Hz
今日部機死左 就想換過部新機
求其上網搵真電腦新手
如果你想用返原本個Mon
你睇下個mon spec
因為正常唔會堆曬啲錢落cpu到
個Mon係幾年前買嘅三星廢到喊果種
都想一次換埋
想問Acer VG272U定係gigabyte m27q好啲?
I5+4070TI 算啦
你張圖係幫人清垃圾
唔該晒巴打

想問埋而家唔出4070 ti係咪冇其他選擇
可以咁講
一係就要等多幾個月既4070
比個價錢friendly啲既list你
基本上全部都降級曬
而張卡係叫做upgrade左既舊代卡
https://www.faroll.com/customize#MzgxNiwzODU0LDUwNzIsNTI4MSw1NDA3LDU1MTAsNjE4OCw2MjIwLDYyOTQsNjM5Mw

你睇下需要慳啲錢夠玩定爽啲享受
因為性能都差幾遠下
唔該巴打
M27q
新年快樂
睇4k Netflix關卡事的
見你有玩fps game 用13600k好啲
但你mon係咩hz 同 解析度?
都係搵你地幫手算
可唔可以幫我砌條I7 13700K 細機箱既 大約9000蚊既list
GPU就唔洗了 自己有張3060TI
唔該曬
自己砌list砌到好頭痛 好多野唔識
https://www.faroll.com/customize#Mjk4NiwzMzAyLDUwNzEsNTM3MSw2MDc5LDYxNzUsNjE4OSw2Mjk0
想問下咁樣掂唔掂
換左個機箱同RAM, 自己唔太鐘意RGB
呢個箱真的唔太好
btw rgb 可以熄
oh 會唔會有其他箱推薦
其實主要係依加我用緊DP501 覺得佢好高所以想搵個箱細過佢
唔鐘意呢隻d31?
呢隻已經細過傳統matx
同比較大既itx size差唔多
兼容性擴充性都好好
一係ap201
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞