我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 50 ) - Yujihw砌機List 祝各位新年快樂

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
都會訓既

未必了....

其賓我唔知

只係重複

Btw.每年新年前夕.都係比較少貨
新年後一開始都係會比較少貨
但新年後過多一陣就會多返貨了

新年前.我唔再做咩優惠了.不過承認各位.新年後我會做一堆新既優惠
而且係比以現有優惠更吸引既

所以如果唔介意等的話.又想同我買的話.可以等到新年後再落單

另外題外話.下星期二.我離開香港了.會去旅行.十幾年以黎.冇試過放長假期.希望各位多多體諒

不過就算我離開香港.我都會依然每日做野.只係可能日間時間.會覆得好少.我會盡量集中夜晚一次過回覆訊息
繼續Keep年終無休
如果效能無明顯改變又好似無咩原因上ddr5
同埋display OC version 係咪預你超頻?
如果唔超頻既話係咪無必要揀?定係無分別
裝唔到.呢隻箱.280要裝前.不過要留意卡長
想砌部3060TI + i5 13500 既Mini-ITX機,邊塊主機板好D?
見上面有巴打推薦呢塊,但係我見得一個m2位,驚唔夠用
https://www.faroll.com/product/4894/gigabyte-b660i-aorus-pro-ddr4-wifi-6-mini-itx
如果用呢塊就有2個m2位
https://www.faroll.com/product/5213/asrock-h670m-itxax-ddr4-mini-itx

其實呢兩塊邊一張會比較好D
1 x Intel® Core™ i5-13600KF BOX 聯強行貨
價錢:$2,320

1 x MSI PRO B660-A DDR4 ATX
價錢:$1,099

1 x Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (16GB X 2) DDR4 3600 MHZ C18
價錢:$899

1 x WD Blue WD20EZBX 2TB 7200RPM 256MB 3.5
價錢:$419

1 x [1月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$699

1 x (預訂) Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti EAGLE OC 12GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$6,599

1 x Gigabyte UD850GM 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$840

1 x Antec DF600 FLUX ARGB Tempered Glass ATX Case
價錢:$499

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler
價錢:$329

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,783
https://www.faroll.com/customize#MzYyNSwzNzg3LDQ5NDksNTA2Niw1MDcxLDUwOTksNTE1MSw2MjE3LDY0MTM

依條list o唔ok,有冇邊度可以improve下,想性價比高d
其實咁樣.乜都夠朋
1 x Intel® Core™ i5-13400 BOX 聯強行貨
價錢:$1,950

1 x Klevv Value Select 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200MHz C22 SO-DIMM
價錢:$335

1 x [1月優惠]ADATA LEGEND 710 1TB Gen3x4 M.2 2280
價錢:$399

1 x [12月優惠]ASRock Deskmini B660 WIFI Barebone (送KLEVV So-dimm 16GB 3200一條 + AX210 Wifi)
價錢:$2,099

1 x [12月優惠]BenQ GW2480 24" IPS Full HD Monitor
價錢:$999

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。

總計: $5,862
https://www.faroll.com/customize#MzA0MCw0NTk2LDU2MTUsNjM5Miw2NDM2
其實有冇話預過年後幾耐有貨?差張4070Ti同個機箱
135先差100
用下面
主要27寸2k 144hz 打機
送個條ram同加多個條ram唔同line有冇問題
呢個motherboard同我之前個塊有咩分別,好似有嘅function都差唔多。同埋我原本個case係咪有咩問題?
oc係講緊asus已經幫你超咗頻
有OC咪買OC
冇咪算數

下面呢個係DDR4 list
upgrade咗CPU

1 x Intel® Core™ i5-13600KF BOX 聯強行貨
價錢:$2,320

1 x GIGABYTE Z690 UD DDR4 ATX
價錢:$1,499

1 x [12月優惠]KLEVV Cras X RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$870

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x [優惠]Phanteks Eclipse P300A Mesh Edition ATX
價錢:$440

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

總計: $5,987
https://www.faroll.com/customize#Mjg5MSwyOTY0LDQ3NzAsNTI2Niw1NTEwLDYyMTc
最簡單Z可以超頻 b唔得
我呢個有type c,新啲
盡量安排

老闆,想問問新年前係唔係出到貨
係wo
Thx
唔係

得部份先係
如果裝左前排仲裝唔裝到HDD??
唔會咁砌

不過你介唔介意等到新年後
裝到 但啲火牛線就要再壓縮 迫啲
好想知新年後有咩優惠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞