今日去咗灣仔玩鴨鴨船,見到兩個拉船嘅阿叔,覺得佢哋好可悲

600 回覆
66 Like 1926 Dislike
冇圖當鳩噏
打呢d工幾十年
無啦啦可以供完幾層樓
我諗得連登仔做到
佢哋真係幾天真
所以呢度有po我成日都答
30歲係男人分水嶺
因為 30 你有一個決定之後
仲有 10 年比你去努力

去到 40 ,你體能同精神唔可以比你任性幾日唔訓
亦都開始發現你同主流後生意見開始分岐
你所有的idea都開始追唔上後生的想法

唔係話唔可以, 但難度會幾何級上升
30前係比你累績人脈同點樣同人相處

40前係用時間換錢, 40後係用錢換時間

呢個係我自己生活哲學

所以乜野提前去排隊慳十蚊

或者任何專登要改我自己時間去慳錢的野, 我會好討厭,可能我覺得生命倒數緊

特別係旅行,乜野點轉車慳錢果d,呢 d 我忍唔到, 所以好難同朋友旅行

硬係比多錢一程車舒舒服服唔得, 係要浪費自己時間

錢搵來做乜, 真係買層樓供佢一世人,然後成世就咁樣過?
所以就算黑社會都進步
成世做打手嗰啲,咪垃圾囉
咪即係成世都拉船
笑左,你搵幾錢個月?
知唔知點解新聞會報?
就係因為萬中無一
佢地淨係睇到眼前 冇睇朗地點解做到個別例子
你爬文睇吓俾你地笑死
你哋識嗰啲阿姐係咪同一個人?
上一代食正個水真係有機會做到既
依家冇乜機會做到個別例子喇
除非副業係兒子
打呢d工幾十年
無啦啦可以供完幾層樓
我諗得連登仔做到
佢地淨係睇到眼前 冇睇地點解做到個別例子
你個心咁諗d阿叔會開心d既我都會支持你既窮閪自瀆Po,有d志氣就咪同佢地比啦
我冇貶低,我只係想表達「比係我四50歲仲做緊呢啲工,我不如死咗佢」
呢個係我真實想法
唔想人哋咁諗,點解唔自己發憤圖強?
佢啲po好撚似以前啲垃圾家長
帶住個小朋友出街 見到掃地工人 會同小朋友講
讀好啲書啊 如果唔係第時掃街喇

得罪講句 先唔講人地有冇發憤圖強 有冇良好基因
樓主成個家族基因應該少左尊重
佢哋鳩噏,當秘笈
(分析)窮三代根本冇資格怪自己父母(內有資產證明)
https://lih.kg/2971932
要佢哋思考
係好殘酷
唔思考永遠係最幸福
(分析)窮三代根本冇資格怪自己父母(內有資產證明)
https://lih.kg/2971932
人地講緊「肥仔」呢個會員
關我咩事?
或者咁講 成功既人背後既努力or際遇冇人知
可能人地中過六合彩呢
但係9成人只會放眼於成功人仕既現在
你世界觀好狹窄
我親戚住跑馬地退左休 但話好悶走左去揸的士
工無話垃唔垃圾 你唔係做老闆既我都可以話你做緊份垃圾工
搵得幾皮有咩資格睇唔起人?
我講緊你啊
有圖就個別事件,點都贏
呢返說話由你呢個賣牛雜既牛雜佬講出口好無說服力
好少可喺連登見到呢種發言admire

其實類似嘅理論一早有人講過
社會層面嘅成功絕大部份係機緣巧合 不過人總係會傾向認為成功係源於自己嘅與別不同 都算係一種心理防衛機制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞