今日去咗灣仔玩鴨鴨船,見到兩個拉船嘅阿叔,覺得佢哋好可悲

600 回覆
66 Like 1926 Dislike
樓主係擴世奇才
咩係鴨鴨船
可能係老闆來
咩叫全世界都係咁賺錢
你係眼光太狹窄到覺得工作=賺錢=生活 ?
屌 香港呢個煉獄將人洗腦洗成呢種思想仲叫一線城巿
我有講過我唔鐘意香港?
我只係解釋返,你話因為我呢啲人搞到香港咁
我想講改變一個地方係大數人
有邊個地方唔係賺錢優先?你傻左?
你唔解決住屋問題、生活問題,你講咩享受?
只係二三線城市容易解決呢個問題
但嗰啲城市都有自己嘅缺點,例如偏僻寧靜,唔方便(咁呢個係題外話)

你一開始話得香港人先賺錢優先
咁係因為,要喺香港生存比較難(相對於二三線城市),而唔係香港人on9唔識享受
但你生活喺呢個競爭力大嘅城市,連生存都未滿足,講乜野享受同純興趣?
做大劉簡直係完美人生
啊米明國國家主席

請問我幾時有
話因為你呢啲人搞到香港咁

大多數人價值觀同你唔同 你可以堅持自己既價值觀
呢度係討論區 唔係傳教區 唔係你講咩我地都要覺得係正確係真理
你真係搵到錢又點 問題係依家呢度大多數人都覺得你戇撚鳩 因為我諗在場咁多人同你最大既區別係 我地仲識尊重不同職業既人士 而你係冇 (垃圾保險狗 垃圾AA狗 狗除外)

香港厭惡性工作一樣有人要去做 而香港大多數人唔會覺得厭惡性工作者係失敗者
認錯人第一個回覆係「香港就係有你呢啲目光咁短淺嘅人就搞成咁」

連登呢度嘅大部份嘅心態都係一樣,覺得似係啱,好少見到人說服對方
所以其實大家都喺度傳教
Drop to zero你係咪唔洗住
你乜柒野印象關我用邏輯推論你係廢柴有乜撚柒野關係?
你覺得佢地要做到你心目中的事,做唔到就係可悲
咁同樣邏輯,唔好話心目中,你連事實上都無做到佢地做緊的野,你咪係廢柴囉
用邏輯反駁呀唔該
有間公屋打份hea工已經好安穩啦

你好巴閉,搵多一萬幾千
咪又係有錢人奴隸
歐美貧民區d力架為咗錢
殺人老笠乜都做得出
試吓叫佢哋唔好為錢
其實咁多人想屌鳩你 主要因為四個字
職業歧視
我講緊大眾印象,你喺度同我鳩噏?呢啲叫邏輯?

你明唔明我講乜?如果你真心覺得我做唔到某啲嘢係廢柴,你可以講出嚟,我亦阻止唔到你有呢種諗法
如果佢因為我拉唔到船而覺得我廢,咁呢個印象都係一個事實(前提佢真係咁諗)
更加唔好話大眾印象,唔係你話改變就改變到
大眾印象關我用邏輯推論你係廢柴有乜撚柒野關係?
我講緊A+B=C,所以調返轉B+A=C
你同我講大眾印象ABC係英文
做乜撚柒野?
對牛彈琴
救命你講嘅嘢係冇邏輯㗎唔該

你話我做唔到佢啲嘢所以我係廢柴
呢個係乜嘢邏輯?你係想表達佢覺得我係廢柴定係事實上我係一個廢柴?
做唔到某樣嘢就係廢柴,係邊個整出嚟嘅定律?
如果呢個唔係一個定律,咁即係「印象」

咁你又話你唔係講印象?
你知唔知你喺度講緊乜春?
以前做倉都大把睇落好似好窮嘅阿叔買左樓
供幾千蚊求其打份工唔俾人炒就得
咁老仲供緊⋯
你話我做唔到佢啲嘢所以我係廢柴
呢個係乜嘢邏輯?

呢個係你個邏輯喎

你覺得佢地無做到你心目中的事,所以好可悲呀嘛
我咪用返相同邏輯,你都未做到佢地做緊的事,你咪同樣係廢柴一條囉

你講緊自己個邏輯唔撚係邏輯?
我一路都講呢個係我對佢嘅印象
我幾時話過講一個絕對?你有冇腦?
而且我強調咗好多次呢個除咗係我自己對佢嘅印象,都係大眾對佢嘅印象

做下欄嘢=下欄人
做乞兒=窮

呢個係一個印象

請你整理一下你自己講嘅嘢先,唔好喺度懶叻
層壓, 倫敦金, 美容鴨, 樓主做開邊瓣 !?
我覺得佢一個廢柴,從來都係我覺得
大眾覺得佢係個廢柴,都係大眾覺得

如果佢覺得一個「唔識拉船但有錢有事業嘅人」係一個廢柴,我都話我歡迎佢咁樣
但佢會唔會真係咁樣諗大家心知肚明
假膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞