今日去咗灣仔玩鴨鴨船,見到兩個拉船嘅阿叔,覺得佢哋好可悲

600 回覆
66 Like 1926 Dislike
你覺得即係用緊你個邏輯啦,咪同我上面講的野一樣
咁我都係用返你個邏輯,去推論返你係一條廢柴囉
問題o係邊?
你到底明唔明?我幫你整理一下

1)我話覺得40歲,仲做下欄嘢,係一個廢柴

2)你入黎係想反串我,你大概想表達「唔係我覺得乜就係乜、一樣可以有人覺得我唔識拉船係一個廢柴」

3)而我想表達返俾你聽「#1呢樣嘢係一個個人諗法,我當然歡迎任何人都可以覺得我係一個廢柴,但重點係你要真心覺得「唔識得拉船,但係有時轉有事業」嘅人係一個廢柴
咁我當然無任歡迎你咁樣認為,但係你會唔會真係咁樣認為?大家心知肚明

4)另外我睇到嘅就係大眾印象,我提出嘅「我覺得」都係大眾普遍認為嘅印象,「乞兒等於窮」
而你所謂嘅反串我,只係表達緊,你可以話你覺得「着得身光頸靚等於窮」,冇人阻到你咁諗
你個人咁樣反邏輯去諗,大家都心知肚明

結論:你好蠢
你到底明唔明?我幫你整理一下

1)我話覺得40歲,仲做下欄嘢,係一個廢柴

2)你入黎係想反串我,你大概想表達「唔係我覺得乜就係乜、一樣可以有人覺得我唔識拉船係一個廢柴」

3)而我想表達返俾你聽「#1呢樣嘢係一個個人諗法,我當然歡迎任何人都可以覺得我係一個廢柴,但重點係你要真心覺得「唔識得拉船,但係有有事業」嘅人係一個廢柴
咁我當然無任歡迎你咁樣認為,但係你會唔會真係咁樣認為?大家心知肚明,亦都係另一件事

4)另外我睇到嘅就係大眾印象,我提出嘅「我覺得」都係大眾普遍認為嘅印象,「乞兒等於窮」
而你所謂嘅反串我,只係表達緊「你可以話你覺得「着得身光頸靚等於窮」」
的確,冇人阻到你咁諗
你個人咁樣反邏輯去諗,係可以。但大家認為你呢個諗法有冇邏輯你都係另一回事

結論:你好蠢
個個都咁成功 邊有人做
你都on 撚鳩,人哋可能大把錢,過日晨渣
可能=0.1%可能

所以?
其實樓主呢啲性格好乞人憎,以為自己有錢就可以對人哋評頭品足。其實四五十歲做呢啲有咩問題?做咩要話人可悲每個人都有自己嘅選擇,唔一定要好似你咁有錢先過得開心

知足常樂就足夠
聽拉船條友講野都係心胸狹窄果啲,大大聲口水多多又唔專心做嘢
唔似係知足常樂
好諷刺
以前做垃圾工都可以養家買樓

而家大學生畢咗業十年都仲要癡屋企住
所以到咗依家仲做垃圾工嘅阿叔就一定係垃圾
失敗者做
心胸狹窄唔關知足常樂事喎同埋口水多到又點?嘈到你咪去投訴,你話佢唔專心做嘢,其實佢做到佢老細要求咪得咯。佢都係打份工啫
真心想睇下樓主親人/樓主本人折墜 然後有人叫句失敗者
咁大個人仲係咁嘅心態,失敗
折墜?拆翼墜機?
有咩問題?呢個社會係咁㗎啦咩人都有如果咁都覺得人哋失敗嘅話,其實你先係最失敗嗰個
折墮
你如果係有本事嘅話,就去隔離避風塘揸隻遊艇出海啦,洗鬼玩埋D咁柒嘅乜乜鸭艇啦
其實玩都唔係錯,錯就錯在你果種狗眼看人低嘅心態!
職業無分貴賤

拉垃圾po
有錢一定要打哥爾夫球,唔可以打兵兵球?
而且我認為佢好廢就叫看人低?
我話佢廢唔等於話佢賤
職業無貴賤,但實力有勁同廢之分

連燈下下同溫層互相刷鞋有撚用?
我話佢廢唔等於話佢賤
職業無貴賤,但實力有勁同廢之分

連燈下下同溫層互相刷鞋有撚用?
戇鳩仔,收聲兼收撚皮啦!屌你老母
你覺得做地盤札鐵揸車阿叔低唔低賤?
我老爺就係地盤做緊呢d唔肯退休,
佢兩個仔一個老師一個註冊專業人士,屋企有十幾架車嘅車隊加幾層樓大陸收租
扎鐵好勁,要一定嘅體力同毅力
成功基因係包括毅力
唔好同個班拉下船吹下水得過且過班人比較

揸巴士果啲就好廢,咁老仲做呢啲野
車隊就另一回事

不過廢唔等於賤
廢係以理性地分析佢嘅實力
賤係侮辱佢人格
燒著你條尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞