今日去咗灣仔玩鴨鴨船,見到兩個拉船嘅阿叔,覺得佢哋好可悲

600 回覆
66 Like 1926 Dislike
我嘅慾望唔係賺大錢只不過做生意有時真係會壓力太大想回歸平淡啫
做得生意,基本上都係有野心
想證明自己做到啲嘢,或者想賺咗錢養妻活兒

人爬得越高,壓力一定越大
你而家證明到俾人睇,你當然想回歸平淡

但當你做唔到嘅時候,你就會好唔服氣
甚至乎俾人睇唔起嘅時候,你更加想成功

所以你而家嘅情況只不過係得到咗之後滿足完,唔想要壓力
其實我想要嘅係權力而唔係錢。我知自己冇能力得到權力,所以我先想回歸平淡。有錢冇權力有咩用
你承受唔到搵錢嘅壓力,咁你更唔會𠄘受到權力爭鬥嘅壓力
我老母都係咁
明明收緊租係要走去街市打工賣菜
仲要返到屋企搵下睇下仲可唔可以搵多份工
都慶幸仲健康可以做野既
你都on9 大把看更下欄工幾層樓係手
人地都係打發時間
佢地做唔做唔關我事
你本身係戇鳩
佢就係覺得唔做身體會唔好

請問負評我地既師兄有咩高見?
你係狗
笑你on9
你返下M記就知道究竟本身唔需要出來做嘢都有錢供樓ge人點解會仲出來返d咁辛苦ge工作
唔好睇到表面就覺得人地ge人生好可悲,咁樣顯得你太無知
笑左
首先佢啲錢係邊度拎返嚟?
有專業知識,或者有自己事業嘅人
就算無聊,想搵嘢做都要搵返相關嘅工作

做得呢啲,都係垃圾
依家睇返呢個留言,仲笑緊
唔好咁多幻想啦
最後提提你
唔好咁多幻想啦
搏唔到就喺度發爛渣

反正咁大個阿叔仲喺度拉呢啲船,真心覺得好柒
真心,師兄係埋算漏左上一個年代掃地都可以供到層樓啲人?
真人真事:前幾年翻酒店part time,見個洗碗阿叔做得好辛苦,我同佢講聲辛苦曬。佢話:「無辦法啦,要層樓就快供完,頂埋佢」一問先知,樓換樓,換做而家千幾呎樓。
就算上一代肯捱就買到樓
但到呢一刻咁撚老仲喺度拉船,真心好撚廢
而且就算去返以前個年代,喺度拉船呢啲行行企企嘅工作,根本就俾懶人做,得過且過唔會買到樓
有啲真係職業習慣,唔知做咩好/做其它工唔會收。如果做本行part time多多少少都會肯收。
明白師兄想表達咩,任何時代都實有一般浪費左好多機會,最尾衰臨老。
PS:係救助中心見過婆婆65-70歲,讀港大。以前讀港大喔,家底/收入肯定都好啦。最後都要淪落到拎救助飯盒。都幾心酸。
所以有時成日鼓吹人哋活在當下、及時行樂

其實你認真做嘢、學習
一樣可以抽時間出嚟及時行樂

點解一定要玩到盡、懶到盡

到老左咁大個人要喺到拉船,你話我口臭又話我衰都好,我真心想笑佢
如果當初努力,使乜俾人笑?
甚至乎你講嘅阿婆,雖然我唔了解佢,但如果係嗰啲及時行樂懶係要追夢後生環遊世界,咁老咗咁樣都唔值得可憐(咁當然有可能係有佢嘅苦衷)
你都識講佢地以前肯捱就買到樓
你又知依家拉緊船嘅佢地冇樓?
基本上呢個年紀做呢啲工嘅人,9成9冇樓
我唔需要因為果1%可能性,改變我對佢哋嘅諗法

啲人話執紙皮,阿婆都可以有樓,幾千個可能得一個,值得為果0.x% 而去改變「執紙皮通常都好窮」呢個觀念?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞