今日去咗灣仔玩鴨鴨船,見到兩個拉船嘅阿叔,覺得佢哋好可悲

600 回覆
66 Like 1926 Dislike
我見啲有錢人唔習慣用公家嘢,見你講到自己咁有錢咁成功原來都係啲傻閪嚟
分享三個身邊人物,不推post.

A叔,係葵涌區有好多物業收租,多到自己開地產公司出貨,日常表面只係一個老土地產佬。

B叔,係荃灣區有十數間物業收租,本身開清潔公司,人手唔夠時,會自己去倒垃圾,表面只係一個垃圾佬。

C叔,有接近一億市值物業係手收租,日常只係一個推住手推車的裝修佬。
連登多後生仔,做閪工唔緊要
3-40歲仲做呢啲,做人黎做乜
你又唔係拉鴨船個啊叔 你點知佢冇努力發憤圖強過
點先為之努力發憤圖強?
掃地啊姐 洗碗啊姐一樣努力發憤圖強生存自食其力
你永遠唔知人地年輕時面對緊啲咩
大把啊叔後生為頭家為人工高做地盤 老左自然搵啲hea工過下日辰
上網打兩句話人得過且過
人地有手有腳自己搵錢自己生存
總好過一班有手有腳身心正常唔開工咬綜援
上連登打兩句真係容易簡單輕鬆

純粹覺得病人應該保持身體健康
純粹覺得唔鍾意香港既應該移民
純粹覺得感情問題應該早日和好

得罪講句 你呢種諗法真係不可一世
又冇睇名就碌入嚟
有錢人=唔鍾意用公家嘢?

長知識
每個人背景都唔同,有人中年生意失敗冇曬錢,又D又幫屋企人還債醫病冇曬D錢,
就算有讀到書背景,到中年被炒公司執左,
要搵番寫字樓都唔易
樓主:無圖鳩up, 有圖個別例子,完
如果你係清潔工人,你好努力,好用心去清潔
都係值得我尊重
但係40歲做呢啲Hea工,仲要冇乜心機做,抵比人睇唔起
代樓主答你喇:

建議你爬文,全部都係你呢啲幸存者心態
任達華話齋

古惑仔唔用腦一世古惑仔
True

時間真係好寶貴,1日24小時就算時間管理得幾密都好,根本唔夠用

根本無可能為幾十蚊浪費我成個鐘
唔洗扯開話題喎,廢柴
咁快無貨賣?
個別例子唔談論
大部份做下欄嘢嘅阿叔都係垃圾
保安真係咁得閒既,成日開post仲要遂個覆。唔洗巡樓呀?
我唔知喇 我淨係知我依家睇你唔起
呢個世界點都要有人做下欄工 出世唔係有錢又唔係醒又懶又無運又唔係靚仔又娶唔到盲嘅有錢女就係咁先
乜嘢叫做有圖個別例子?我從來都未見過有圖喎,除咗我之外
用腦嗰啲,最後都係轉生意人
咁你想表達啲乜?
幫樓主答埋你喇:

個別例子唔談論

已確認樓主廢老心態

輸打贏要 龍門任我擺
做保安可以咁得閒平日去玩鴨鴨船?
就算你睇唔起我,我都尊重你
係囉,點解保安咁得閒
佢地無做你心目中的事就係可悲
咁你都同樣無做佢地的事,咪証明你都其實係一條廢柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞