今日去咗灣仔玩鴨鴨船,見到兩個拉船嘅阿叔,覺得佢哋好可悲

600 回覆
66 Like 1926 Dislike
傻閪樓主
呢鋪支持肥仔
最頭本身就係講緊肥仔你講我就唔好引用啦柒頭
五毛你都支持
我有自由可以引用人地句白卡屌你喇死廢老
你當然有自由啦
不過你似係柒咗囉
可唔可以教小弟點樣規劃人生
Ps:啱啱fg冇耐
我返工地方清潔嗰個姐姐股票戶口過200萬
當你遇過呢啲人嘅時候,你就唔會睇唔起人哋做下欄工
各人有各人唔同嘅喜好
我只不過唔明點解樓主要睇唔起人哋姐
又係「阿姐」
你不如爬下文睇下有幾多個「阿姐」出現?

而家上一個年代行儲錢嘅,到而家冇可能一兩百萬都冇喎
到50歲仲係拎住$200 萬做埋曬啲下欄工作,真係廢到冇人有
你咁講我唔怪你,因為你真係公屋出世識野識得少
觀點角度啫
拉船大叔眼中,可能:
哩條契弟真慘,去唔到歐日,要份大爺走黎玩鴨鴨船
你想講公屋佬多富豪過私樓?識得多公屋佬就係見識廣?
唔係觀點與角度嘅問題
而係概率嘅問題

一個4-50歲拉船阿叔,佢人生係失敗者嘅可能性大約係95%,5%係隱形富豪(不過肯定冇咁多)

一個出嚟玩鴨鴨船嘅人,你唔會判斷到佢成功定失敗,所以係50%,根本無從判斷

而事實上,我都算成功
見到條友去灣仔玩鴨鴨船,突然有感而發⋯
睇落去都成年人,仲喺度玩鴨鴨船
同我之前講嘅一樣,如果人生冇規劃+基因失敗,到成左年連遊艇都無一隻,只可以去排隊玩鴨鴨船,人工搵到幾多我已經唔想知

所以幾時都話要趁後生嘅時候增值自己,唔可以永遠比自己故步自封

如果比我成左年仲去坐鴨鴨船,真係不如死咗佢
屎明又話唔再發表基因論,做咩又嚟
你諗定係識人係咁?
唔係喎 旁觀者清 我公道講一句 點睇都係你柒喎
引用錯左反而係我柒?咁是但啦
唔使排隊喎冇人咁制
你又柒左
又係p牌狙擊狗
唔好以為你冇咗個P牌就唔係妄想症患者
屎明夠鐘返青山,李醫生等緊你
每個人人生經歷都唔同 唔明有咩好概嘆
可能人地都係身不由己
p牌狙擊狗
我覺得係抵死
後生唔努力,又唔識做實事
得把口喺度吱吱渣渣抵佢老左只可以服務返後生仔
你顧掂你自己先啦,理人哋做乜鳩呢?
細過時住九龍塘
隔黎有一對兄妹 (已經係阿伯阿婆)
以前有十個工人
佢地老豆老母走左
兩條友乜春唔識 無工做 唔識煮野食 涼都唔識沖
個阿哥日日著名貴老西但唔知幾耐無洗
個妹痴痴地線既
佢地到老終於fing哂啲遺產要包街問人乞野食

點睇? 佢地乜錢都無 野都無得食 未做過任何工
但住緊幾千萬既樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞