今日去咗灣仔玩鴨鴨船,見到兩個拉船嘅阿叔,覺得佢哋好可悲

600 回覆
66 Like 1926 Dislike
好多人都打風流工
豪宅都送外賣啦
我諗你真係未見過公屋隱形富豪 有幾層樓轉比老婆個名 自己住慣住熟 又有得收租食政府公屋資助
佢已經日做夜做啦喎。點樣享受人生?
的確機會唔高但唔代表唔存在
識個50幾歲政府CA要求成世唔好升佢
佢番工係做樣比兩老睇
屋企係何文田啲house
我純粹貪掃佢哋嘅人生失敗
冇講過基層對社會冇貢獻,唔好搞錯
佢識拉船咪勁撚過你囉,廢柴
你爬下文
成個post都係你呢啲自我安慰論

真係好慘
唔排除佢地本身真係中意船呢
我係日本Wh 個時去過滑雪場/深山/海邊打過工
個邊都好多阿叔阿伯打工 佢地唔係隱形富豪
只係大部分本身真係好中意滑雪/行山/潛水 係放假都會見到佢地黎個隻
點解要玩死我?
我都舉左個例子
黑社會99個都係垃圾,其中一個係好人咁又點?
佢入得黑社會就預咗俾人串㗎喇
係好多人濫用社會福利,明明番緊工有錢但收cash逃稅拎綜援拎公屋,突別係啲支那新移民,佢地會覺得自己好醒,有得拎點解唔拎,完全唔會諗咁樣係唔公平,係犯法
佢想抖就抖
你得唔得呀奴才
個別例子,一定有㗎喎
咁又點?
喺街乞食嘅乞兒都可能有富豪啦
所以你想講乞兒唔慘?
見到個玩鴨鴨船嘅阿叔,突然有感而發⋯
睇落去都幾十歲,仲喺度玩公共鴨鴨船
同我之前講嘅一樣,如果人生冇規劃+基因失敗,到幾十歲都只能用公共設施,只可以卑躬屈膝咁同人哋share

所以幾時都話要趁後生嘅時候增值自己,唔可以永遠比自己故步自封

如果比我幾十歲仲坐呢d鴨鴨船,真係不如死咗佢
態度問題囉 你人生好成功 但冇左一份謙遜 或者你認為唔需要 但人地都唔會想同你討論囉
做得政府工對好多人來講已經算上岸
你拎嚟同拉船比又有啲過分
用手將部船拉近,跟住用條繩綁住
呢啲嘢要學嘅咩?
我覺得唔需要諗太多人哋

你要明白個concept

勞動工作或厭惡性工作始終要有人去做

唔係呢班人,你生活邊有咁美好

一個人成功, 唔係努力就可以

如果咁簡單呢個世界無窮人

成功好多時係天時地利人和

同埋你人脈入面有無貴人幫左你手

呢個貴人可以分分鐘就係呢班人

所以真係唔使去睇人地去提醒自己乜乜物物

每個人對成功定義唔同, 對生活的要求亦唔同

你覺得佢可悲, 佢可能覺得拉兩下就可以放工飲下茶

又唔係對理office政治,刷呀乜乜老細鞋,得勞力無壓力過得好ok

只要你向住你認為成功的目標出發就可以

我自己成日覺得有今日的成功(我自己覺得)真係「好彩」

好多人同事同時間真係咁啱夾到先出現呢個結果

唔好太過覺得因為自己努力自己叻乜乜物物

好易出事
戇鳩既幸存者偏差,香港教育盡出垃圾?
睇下你點定義富豪…
你爬下個post
成個post都係你口呢啲失敗者拎個別例子自我安慰論
啱呀
我絕對窮撚黎
不過我唔需要密密出post 係失敗者入面攞關注囉
鴨鴨船喎想像唔到有人鍾意
因為失敗者永遠唔會為未來做準備
淨係識自我安慰
就算見到人倒屎都要覺得佢幾十蚊買左騰訊財自緊
倒屎係回饋社會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞