今日去咗灣仔玩鴨鴨船,見到兩個拉船嘅阿叔,覺得佢哋好可悲

600 回覆
66 Like 1926 Dislike
睇上面正負評就知
有翻工阿叔分享,以前老豆老母係利東街有層樓,離婚分左幾十萬。而家分分鍾分到幾百萬。
無所謂,人人都有套標準。你想點話你事。
無佢地拉船你一早死左喇
我又唔會同你執著你哩個牛角尖。我就覺得唔止1%
其實師兄,無人想改變你啲幾%諗法...
我同樣打比啲未見識過人睇。費事佢地剛剛做人就學會「利•弊」去攀附/判斷一個人作為,而不是「對•錯」。

如果果個人係天生懶,咁佢可以大手大腳拎綜緩+生果金+呃埋殘廢金各式物品緩助。佢選擇自力更生,無拎緩助,我尊重佢。
原則上我都尊重任何職業

但學術上同埋內心真正嘅睇法,我諗喺網上唔需要掩飾。我現實對佢哋都好有禮貌
但係事實上,我內心見到一個咁大嘅阿叔喺度做呢啲小朋友嘅工作,去拉鴨仔船,我真心覺得佢哋好廢(我強調我當時亦都好尊重佢哋)
但我內心都係咁諗,我喺網上唔會掩飾

亦都想將我呢個睇法,講比年青人聽,等佢哋唔會故步自封

我覺得網上唔應該太道德高地,應該盡情將自己內心嘅諗法講出嚟
雖然我哋永遠都唔會得到真正嘅統計
但係粗略嘅統計,我都可以話俾你聽
你細個返一份工,例如麥當勞,正常都會識晒間公司所有人了解到佢哋嘅家庭背景,最起碼會知道佢係唔係住私樓
我細細個讀書嗰陣做過五六份唔同嘅工作下欄工作,包括飲食同埋一啲炒散,趕緊識超過100人,當中有住私樓嘅後生仔,但冇一個係擁有屬於自己嘅物業
就算聽其他人講,做下欄工作但係有錢嘅阿叔阿嬸,都係一兩個
所以根本上係少到可以忽視
岩啊 老人家一冇野做 身體機能好快退落黎
身體仲唔好過之前 少左走動 仲衰
佢on9啲咩? 佢地父母選擇出黎繼續做野,原因可能真係悶得制。
我都翻過7-8份工,後生仔又有,洗碗阿叔又係,經理們都有(唔係個個)。有層樓啊啊啊啊啊!!
樓主見識少我有個親戚,唔會著名牌,有大肚腩,加拿大大陸香港都有樓,揸benz,但佢做百佳收銀啲老人家幾廿歲有仔有孫過下日神姐
樓主應該好撚young,但真誠一句,有錢嘅人往往好低調,又humble,亦唔會有你呢種睇人唔起嘅mindset。先入為主以貌取人,往往令你錯失好多得到貴人相助嘅機會。做人識人好過識字,係所有人任何階層。我睇唔起嘅只有雞蟲
吹水
識百佳叫有見識
咁我讀書果陣返pt見識咪多過依家做幾千萬生意?

而且你哋有幸存者謬誤
「你識一個親戚,做百佳、有樓」
同樣地
你起碼食過千個「做下欄工作、冇樓」
Young就唔會九位數身家啦
連登個個都知我退咗休,竟然連我都唔識

我睇人好準,廢就係廢,巴打唔使為嗰啲好食懶飛嘅人解釋

(分析)窮三代根本冇資格怪自己父母(內有資產證明)
https://lih.kg/2971932

你喺連登講乜都得架啦我只係俾個真實嘅打廢工有錢嘅例子你,樓上亦有好多例子,當然說服唔到你我都無辦法

但係你講開幾千萬百佳呀婆全世界都有生意幾千萬屌你老母周圍鬧人原來得幾千萬繼續努力工作呀
我平時好少上連登,因為廢人多,但無品到咁係第一次見。香港有錢非常容易,唔係咩藉得炫耀嘅嘢,但有權就難,就算做到蛋餅強個位都係俾人揸春袋。你啲廣東話咁流利,應該都係得錢
你唔識我就唔好柒啦我10幾年喺高登地產區鄉土地產區,有樓嘅邊個唔識我
唔識我咪即係你係窮撚囉

(分析)窮三代根本冇資格怪自己父母(內有資產證明)
https://lih.kg/2971932

你都幾好笑,我幾時有炫耀?
你話唔信,喺度串我,我先俾你睇,
你哋真係好搞笑
平時鍾意串人窮、見到人有錢過你又話人炫耀
憎人富貴厭人貧

我呢個post嘅原意就係想叫啲後生仔努力唔好一事無成,我現實好尊重,每一個人都好有禮貌
但如果上網都要虛偽拎道德高地嘅話,我諗你呢啲人現實係更加虛偽
新年流流就唔鬧交,只可以話幾千萬好多人都有,就算佢地本人冇,佢哋家人都會有,好普通,人生百態萬千,幾多千萬身家都有人做唔同嘅工種憑你日日開post講咁多廢話,我的確唔信你係其中一個,呢度咩人都有,有財有勢日里萬機,唔會喺度搵大學生做假想敵,因為夏蟲不可以語冰。
唔洗你信喎我有哂資產證明,係事實嘅陳述
你唔洗講你信唔信,因為大家都知係事實
米sir其實每個人有唔同睇法
講真寧願做真小人都好過偽君子
你呢個回覆其實好虛偽
你真正內心既回覆係咁
表面上我會尊重任何職業
但講真當我見到個阿叔喺度做下欄嘢 拉鴨仔船咁
真係好垃圾 如果係年少時唔係咁不事生產 好食懶做
呢個年紀都唔需要咁折墮 真係該煨囉
你最後嗰句係岩 但你某程度你都怕俾人屌而戴頭盔
例如有人回覆講到同個阿叔一樣咁
你會叫佢活得開心啲 而唔係叫佢去死
但你真正既諗法係如果你呢個年紀仲做呢啲工
你會毫不猶豫咁選擇去赴死
某程度上你咁樣戴頭盔係對唔住個阿叔同你既人設
講得幾好
值得大家深思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞