今日去咗灣仔玩鴨鴨船,見到兩個拉船嘅阿叔,覺得佢哋好可悲

600 回覆
66 Like 1926 Dislike
原來樓豬喺一個月內已經開咗咁多呢啲踩人post
其實你係咪真係覺得踩完人自己睇落就會成功啲無咁可悲
你就一定係屎
可能expect我地好似香討班藍友咁:

說得好! 太對了! 少壯不努力 老大徒傷悲!

可能咁答佢會滿意
我之前做裝修都有個裝修師傅係個別例子,賬面幾億身家揸法拉利
佢同99.99%嘅揸兜裝修佬嘅分別係,佢有成個理財同投資規劃(當年嘅房地產)

我都希望我係果個別例子

申利:已轉行,努力增值自己中,試圖去改變自己作為loser嘅現狀
不必多說,我知你發生過什麼事
對住條假膠唔使咁認真
大家都係香港人我諗法同你係似 所以我真係有問過佢地點解唔去做你所謂既文職/專業人士,佢地一黎就講句無興趣

當然地域差異影響都好大,興趣行先而唔係賺錢行先呢點無咩香港人係理解到,當然佢地大部分係後生既時候都會做啲再搵到錢既工

姐係例如啲滑雪場阿伯後生既時候係做Ski patrol/滑雪教練,係年紀大左 先做下滑雪場纜車呢啲hea 啲輕鬆啲既工
我唔係刻意踩人,純粹覺得人應該努力發憤圖強
樓主自我價值有幾低先要揾依啲人黎比
資本世界係咁, 有返咁上下窮人先養得起班有錢人
同一時間樓主咪又係比班有錢人笑可悲
唔好意思,我成日都串香討地產區嘅人
嗰啲廢老同連登嗰班不可一世嘅人差唔多
但係裝修本身就係一個專長,係一個技能,亦都可以話係一個藝術
你有啲人反而值得尊重
但係你咁大個人仲喺度拉鴨船,真係冇得救
你講得幾好,支持
做乜鳩?
講到自己咁有錢買返隻艇玩咪得,要專登去租隻cheap嘢玩唔可悲?
唔好睇表面 佢無講自己幾富有
樓主唔好睇少人 亦唔好睇少自己

分分鐘執紙皮個呀婆有幾層樓揸手 只為興趣走出黎
你咪又係未做過,廢柴
就算真係興趣都唔緊要,例如你鍾意踩滑板,你可以全心投入去踩用盡全力去踩,話唔定參加到奧運
再唔係都可以做一個教練,都可以搵唔少錢
跟住又可以儲錢,開間滑板鋪

但係拉鴨掃垃圾嗰啲,真係得過且過
冇資格話興趣
呢個世界上咁多嘢,我乜都要做過?
你有呢啲思想仲可悲過下欄阿叔
建議你爬文,全部都係你呢啲幸存者心態
鴨鴨船係我童年回憶,唔可以去玩

即係有錢人一定要打哥爾夫球唔可以打俾乒乓球?
唔係要你做過哂,但事實你就係無做過
所以你只係廢柴
你應該比我講中左,3-40歲做緊下欄嘢
定係拉鴨佬本人?
你生活喺香港,適者生存思維都冇,點解唔返大陸、英國啲二三線鄉下生活?
有乜關係。。打工做乜唔重要
又唔係偷同搶
連登起手式fg 50k我知
但個個都打好工, 閪工邊個做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞