今日去咗灣仔玩鴨鴨船,見到兩個拉船嘅阿叔,覺得佢哋好可悲

600 回覆
66 Like 1926 Dislike
我嗰度有個阿叔成日話自己返工為興趣,以為佢9up,因為佢返緊兩份工,仲要都係啲體力勞動既工。
後尾聽其他同事講先知,佢有三層供完既樓,仲有幾間餐廳

樓主真係未見過世面先會咁諗
(分析)窮三代根本冇資格怪自己父母(內有資產證明)
https://lih.kg/2971932
30歲先黎問
即係可以重刷?
唔係話全部係咁,但好多嘢唔係你表面睇咁簡單
以我所知十個有九個做下欄工嘅阿叔都係垃圾
你所講嘅「大把」可能一成都冇
開開心心咁生活落去得啦,唔好咁多要求
但50碎個陣會可悲
我唔想咁
好多阿叔有仔女養都渣的士,你有冇聽過渣到夠交車租就去飲茶。一來唔想日日無所事事,二來人哋日日練下車,年尾過澳門比賽又話你知咩?唔係點解的士佬成日話抽頭就抽頭?
好多嘢唔係我睇緊表面
但係100個做下欄工作有99個都係失敗者
我因為嗰1%人而影響我判斷佢唔失敗?有必要?
的確係
50歲仲同後生仔一齊做下欄嘢,真係好心酸
咁宜家可以點做去改變人生
渣的士有錢嘅可能性的確係大啲喎
但係拉船就一定係窮撚你拎的士佬比
的士佬隨時張的士牌都係佢邊有得比?
你明唔明個邏輯係邊
我唔係話一個有樓就個個有樓,係你個post講到下欄工一個都係垃圾,個個都係垃圾咁
努力進修
搵一個專長去學習
咁撚識投資就唔洗做垃圾工啦,連登仔
係到幻想街邊 訓M記果啲都幾千萬身家
睇東張西望上腦咩
返工完全無壓力一流
樓主不如分享下你啲錢係點嚟先啦 睇到濕晒
提早退休搵細藝
咁都唔知
你明唔明我邏輯?
你哋成日拎個別例子去反駁我嘅睇法,以偏概全做乜?

如果做下欄嘢大部份都係基層,我所講嘅睇法已經係成立

就好似黑社會大部份都係壞人,我同你講黑社會全部都係垃圾,你反駁我有啲黑社會係好人,有啲係身不由己
做乜鳩?
即係你諗住用少數人,去反駁我對於大數人嘅真實印象?
連登仔「自我安慰」思想: 一定公屋富豪,做垃圾工果啲一定係返工當消磨時間,幾層樓揸手,想用呢啲去麻醉自己,希望人哋都覺得佢自己本身都係富豪
咁樣先可以掩飾到佢哋做下欄嘢唔會俾人睇唔起
所以咪咁失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞