[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
基本上係
但識undervolt oc既話風冷都得
100分
執低d電壓降少少頻 貓頭鷹頂級風冷都夠壓139k full load
兩個spec 都夠用,但amd 一定要散熱風扇,如果唔係好易燒?
同埋係咪一定要有通風散熱?講緊部機側面啲通風洞,純粹自己懶,我唔想清潔佢入面姐,但無我又怕太熱好易死機

第一次砌server 唔䁱
求救一眾嘅連登巴打,琴日部腦好地地,今日部腦忽然之間一通電就直接斷電機都開唔著
spec
cpu:i5-10400
motherboard:asrock b460 pro4
ram:g.skill trident z royal 8g x2
display: msi 3070 gaming z trio
psu: cooler master MWE 650W gold
之後試過唔用display卡開機,一樣情況。
換過火牛再開 都係一樣情況。 到底依個情況係壞咩件
主板上面有粒電池,拆落嚟再裝返,再試開機
依個同樣都試過了 ,同樣狀況
定係需要再等多陣自裝番上去?
佢跟機有散熱基本夠用
如果唔鍾意可以幾百蚊另外買隻勁d

另外補充返
CPU一定要裝散熱唔係連機都著唔到

清潔唔難既
如果有手提吸塵機一年吸一次都好夠
唔該晒你
水魚價
why應該幾錢
唔算抵買
如果執二手可以check下以下list咩價位

AMD 5600/5600X
B550m底板
16GBx2 ram
3060ti/3070顯示卡
SSD唔值錢而家就算全新都好平
二手牛/機箱唔值錢(建議買新牛)
99k性能唔係好又大食又熱
而家全新5600先$1100
咁Z390平台都跟住唔值錢
ram呢排又係勁平16GBx2全新先$6xx
顯示卡有無挖礦都無謂講
二手市場大把卡任執
其餘SSD火牛機箱二手殘值好低

建議你睇下二手散件價先
$3000左右
我部機都差唔到space
估唔到依家值得3000
繼續用多幾年算
JJ插沙求list
筆直 大約4000
最主要打機 打下lol steam小品
接受到 1080 60fps
唔好攞我去插沙啦
又係deskmini X300配5600G

是但執應該都夠用
油二d sodimm偏貴又無乜選擇
可以考慮睇下美馬有咩平靚正
或者睇下二手市場應該都有人放呢set野

1 x AMD Ryzen™ 5 5600G with Radeon™ Graphics
價錢:$1,299

2 x [優惠]Klevv Value Select 8GB (1 x 8GB) DDR4 3200MHz C22 SO-DIMM
價錢:$398

1 x MSI M371 1TB NVMe M.2
價錢:$399

1 x [12月優惠]ASRock DeskMini X300 Barebone (贈送WIFI 配件)
價錢:$1,230

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,406
https://www.faroll.com/customize#NDUxNSw0NTE3LDQ1OTUsNDU5NSw2NDIz
咁樣夠做,入tg gp可以免砌機費平多80蚊

1 x Intel® Core™ i3-12100F BOX 聯強行貨
價錢:$770

1 x MSI H610M BOMBER DDR4 Micro-ATX
價錢:$575

2 x ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C22
價錢:$330

1 x MSI M371 1TB NVMe M.2
價錢:$399

1 x [1月優惠]Gigabyte GeForce® GTX 1660 OC 6GB GDDR5
價錢:$1,299

1 x FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze
價錢:$349

1 x SAMA PT01 RGB Windows Side Micro-ATX
價錢:$199

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,001
https://www.faroll.com/customize#MjE0MCwyMTQwLDQ0NDEsNDg5Nyw1MTgzLDYyNzcsNjI5Myw2NDIz
想問下各位大佬下面條list o唔ok
筆直想25k內,平時都會玩3a/mmorpg/lol
冇揀機箱同風扇因為打算返英國先買,有冇咩好建議

1 x Intel® Core™ i5-13600KF BOX 聯強行貨
價錢:$2,320

1 x [12月優惠]Gigabyte Z790 GAMING X LGA 1700 DDR5 ATX
價錢:$1,930

1 x G.Skill Trident Z5 Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 5600MHz C36 F5-5600J3636C16GX2-TZ5K - Black
價錢:$1,450

1 x [1月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$699

1 x [1月優惠]Gigabyte GeForce RTX® 4090 GAMING OC 24GB GDDR6X (可單買或砌機) (現貨)
價錢:$14,250

1 x Thermaltake Toughpower GF3 1000W 80 Plus Gold ATX 3.0 PCI-E 5.0 TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$1,279

1 x Valkyrie GL360 ARGB 360mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$969

總計: $22,897
https://www.faroll.com/customize#NDkyNyw1MDcxLDU3OTEsNjAyOCw2MDk4LDYxOTAsNjIxNw
I7-13700k有咩散熱好介紹? budget 800
Valkyrie C360
呢條m.2
塊板無貨要轉返ddr4 ,ram 轉邊條好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞