[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
有無一個網可以幫我針對主機板做篩選?例如我既目標係Z790,16~20相供電,6層PCB無所謂,要2DPC2R行到5600,IO方面要有8個USB-A或以上,(KB,鼠,繪圖板,Cam,手制,Printer,Card-reader),C頭無所謂,要有DP,其他例如PS2同SPDIF有就更好,無得無所謂,另外可以無WIFI,目前覺得MSI塊TOMAHAWK唔錯,但當然會想要更平既選擇
太耐冇睇
點解依家個個都推gigabyte既?
砌呢set嘢大概幾錢?
都35k budget 上埋128GB ram啦
你依堆野應該唔會搵到全新
講清楚你既要求係咩先
去邊搵啲古董/洋垃圾嚟砌
有 各間腦場黑店
請支持番我二明碼實價
多謝你嘅提議
下次買電腦嘢我識搵刑老闆
多謝巴打們好耐未用過枱機,有啲期待
重裝左次,依加打機75-85,感覺好好多
重裝左,應該無事了
邊個係刑老闆?
上一個悠二Post答過你自己睇翻就得
$13K一定唔係依家砌…..等Intel 13代Non-K同埋4070Ti啦
腦場黑店係咁上下
搵番我二就唔會有啲咁嘅問題
唔建議 粒u已經推唔到4090

https://youtu.be/aUe-uy6XvrQ
仲有另一條片不過我搵唔到 舊u新u 可以有50%差距

thanks
因為個個都喺法奧個網度撳List,而法奧你知㗎啦…Giga代言人,誓要做全港最平Giga零售商。可能你會話出面自己買其他牌子咪一樣價錢,咁其實啱嘅,只不過唔係個個都識撳PriceHK然後出去執List買件嘛,上得嚟問List就實係貪方便或者新手。再加上呢兩年Giga知道自己高階/旗艦市場唔夠MEG / ROG打,咪主打中/中高階市場不斷堆料仲係咪都要特登平過你囉,例如Z690 Aorus Master $2200就有…(就算係咪清舊貨都係但都的確好吸引)人地Z690 Hero都仲係四千幾五千、Aorus Elite Z790對標Tomahawk Z790就係要平多你五舊、Z790 Aorus Master同ROG Hero對標但就係要平你$1000吹得我漲咩然後呢度嘅人大部分都係砌$13-15K嘅List,好順利成章咪睇落好似好推Giga囉。

當然有好多人都話唔鍾意佢BIOS又Ver 1.X又聯強係垃圾等等,咁呢啲人本身都識嘅或者在意嘅咪一樣唔玩Giga都唔會上嚟問List啦,新手或者本身冇所謂嘅咪俾下錢人賺囉 (有悠二連登保嘛)

我自己睇法就真係好有價錢優勢咪Giga囉冇咩所謂嘅,如果差唔多價嘅話我絕多數中/中高會推MSI (就算貴過Giga少少都冇所謂),高階/旗艦嘢 (呢個階段唔講性價比㗎啦) 就直接衝ROG。
去到2k 99k都仲頂得住隔左4代仲有咁既表現都幾屈#agree#rabbi仲要第1代i9
用唔盡張卡冇用啦
等14代u出就換機了
部99k差唔多要退役feel到佢有d力不從心 開野又慢左
你咪亂講 我二都話無咩點推我嘉
連登保,係唔係有野送?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞