[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
原來係咁,即使ddr5 個hz 高d 都唔代表佢行得快過ddr4 幾多,唔怪得

係咪因為d cpu gpu 老母之類仲未配合得好
冇錢買新顯示卡,但以下個組合升rtx4090 好唔好
想問下
i7 9700k
msi z390 gaming plus
asus rtx 2060
火牛唔記得
16gb ram
冇錢買新卡,但又買4090
想問下呢張SSD (Corsair MP600 Pro LPX)好唔好
會拎去行d幾heavy既workload, 所以比較著重thermal performance
上網見d review讚到無朋友
https://www.centralfield.com/shop/hdscsrf2000gbmp600plp/
$1599 可接受
只係想問下rl
Intel Core i5-12400

ASUS TUF Gaming GeForce®️ GTX 1660 SUPER™️ OC Edition 6GB GDDR6
Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX ax

Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600) C16 Desktop memory – White

Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD - High-Performance Storage for Desktop and Laptop PCs -SKC3000S/1024G

EVGA 700 GD, 80+ GOLD 700W, 5 Year Warranty, Power Supply 100-GD-0700-V1

最近砌左依部機,但個CPU成少開少少野都好熱,咩都唔做都成70度,係唔係我set錯D咩?
用 stock cooler 都無你咁熱
邊度砌開左名先
同埋咩 cooler
自砌,一開始都無咩事,依加越嚟越㷫。用緊本身隻cpu送既intel cooler
真係 idle 都咁熱? 睇下幾 watt 先
低用電都熱就係散熱問題, 可能 ILM / stock cooler 扣得衰
再唔係求其執隻 ax120
個火牛幾watt?因為個散熱裝左上去,如果攞番出黎再扣個ILM,會唔會對個散熱膏有影響?
hwinfo cpu power
睇左先
散熱膏呢啲消耗品換咗佢啦

情況大概係咁
舊件可以去dcfever, caruosell放嘅
執返幾百都好

依個應該詳細D
原來係消耗品,咁cpu 散熱幾耐要換一次?
我應該4年無加過
而支東 DDR5 A-die 綠條 32GB 單條做緊HKD 1000 一條了
無咩唔駛理
等到溫度唔正常先換
TUF 呢咁

J ed
我都Jed型老闆
14w 88 度點睇都壓唔實 cooler
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞