[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
List入面冇價錢個啲
Thx
明白了 我試咗拎你呢個list改少少
因為我都會玩好食cpu嘅game (e.g. P社d game)
所以粒u想再用top少少嘅
散熱用番個好少少嘅 跟番上位巴野嘅list
加番個harddisk同換番個自己合眼緣嘅機箱
啱啱好~20000 想問下咁樣改o唔ok
https://www.faroll.com/customize#MjA4MywyOTI0LDMwMTEsNDc2MCw1MDcxLDU3OTEsNTkwNSw2MDgzLDYxNzUsNjIzMCw2MjYz
harddisk用最平4tb就ok
隻箱廢
ram轉呢隻c32好啲
配z790呢塊板有優惠 再勁啲
散熱基本240都夠 你想好啲都可以用
箱就求其揀左隻,我自己覺得靚,(因為箱冇跟風扇, 配左m25風扇)
https://www.faroll.com/customize#Mjg1NSw1MDcxLDU3OTEsNTkwNSw2MDc5LDYwODMsNjEyMSw2MTc1LDYyMjksNjI4Myw2Mjk0LDYzNTM
明白哂 咁就跟你呢個list落單了
唔該哂巴打
你隻箱
唔記得講
for打機 拍下片
最後改左13600 K同 Kingston Fury Renegade 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C32

應該都差唔多吧?
有冇話遲啲會換卡
想要大定細箱
你本身都係13600k
唔介意果幾十蚊 c32更加好
改左有核顯版本 ,貴100
原來是咁
差3-400就會考慮下
100蚊就點都要內顯
卡應該唔會換住了
機箱就衣加用緊DP501 可以細過佢就最好
想請教下各位清既意見

1) 13500 + B760M Mortar WiFi + klevv value 2x16g ddr5 5600mhz

2) 13600k + B660m mortar wifi + corsair 2x16g ddr4 3200mhz

撇除價錢,邊個setup會好啲?
對ddr4 應該3600mhz c18 至真

但k u唔會配b板
本身無諗住超u

咁啱碌到台仔係ptt 討論緊
煙條platform,兩代換一次socket
本身無乜戰未來可言

所以至諗要唔要落番d4板
再堆料落粒u 度
13700+b760m + ddr5
13500+b660m +ddr4
ROG 卡風扇上到3500轉係咪有問題
屌我又柒咗,10月尾趕住用消費券,所以響13TH之前買定RAM諗住一鳩樣,點知堆DDR5係EXPO,13TH之後又有咗XMP3.0,家陣我望住條RAM唔知點好
我答咗佢先,2會好過1,13600K VS 13500 差成1GHZ 頻率,跑分差廿幾%左右,DDR4&5 用落差異唔係咁大,

至於K可摸耳落B板,事實上好多人都唔會手動超,如果你睇唔出要買Z板(除咗超頻)既理由,主要係IO夠用,咁點解唔可以買B板
新手,有少少問題想請教下各位清

我依家用緊幾年前老豆唔知邊度揾返嚟嘅 AMD 3500X + 1060 3GB + 4x8GB DDR4 3200MHz
本身有塔冷,CPU stress test無上過75度

主要係想玩Tarkov,而家得40FPS,換完機之後會買個1080p 144/165Hz mon
亦都想玩下啲Open world game

想轉13700 + TUF B660 plus + Gigabyte 3070 Gaming,條RAM唔轉,budget 9000以下

1)想問下我照用ddr4會唔會用12700好啲,定係照上13代
2)12/13代塔冷夠唔夠用,定係要轉水冷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞