[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
砌呢個list值幾銀?
1條32GB DDR4同2條16GB相比
除左價錢外 效能上有無分別ga?

無我就買1條32GB 剩低個頭for未來插多條32GB
有,兩條雙通道雙倍 bandwidth
點解去法奧
想問下巴打們,如果部機唔需要成日打機(就算打,中階畫質都夠)、主要想lightroom 或者Photoshop 順,亦會用software 轉video format/resolution嘅話,應該參考邊種list? 係咪應該睇多功/繪圖? 唔太識分類唔好意思
仲有,其實以上功能係靠display card 定CPU 多呢?求指教
呢條list理論上值5000蚊左右
實際上唔值錢, 全部都係死貨, 垃圾機送都唔要
呢條list打機開高畫質, 1080p 都未必順
依家9千蚊可以砌部機順玩2k, 4k 入門
你喺連登唔去faroll你等變五毛腦場狗
係ram呀
竟然係咁我用緊部十年前嘅dell 廠機,加到24gb ram。其實換新機如果都係24/32gb ram,對以上兩樣嘢係咪都唔係好大分別?

唔好意思真係一直以為係cpu / GPU 先有大影響
竟然係咁我用緊部十年前嘅dell 廠機,加到24gb ram。其實換新機如果都係24/32gb ram,對以上兩樣嘢係咪都唔係好大分別?

唔好意思真係一直以為係cpu / GPU 先有大影響
你過兩日再過嚟問list啦,因為就嚟出13400/13500
你個條list用13600kf應該用返Z790主板,因為K=可超頻
1萬budget用DDR4得啦,夾硬上DDR5無咩意思
仲有RAM+GPU+SSD可以揀返啲大路嘢,你宜家揀個啲真係少見
adobe 全部都係主要食single thread,貴CPU 多幾粒春都無乜用,用最新一代single thread 快就得
video 唔做editing 唔加特效齋轉檔既話只係食GPU 基本encode / decode
又係用最新一代GPU 食最新 encoder / decoder 就得
高階GPU 都會快d,但唔似遊戲/ ML 既提升咁明顯
唔該巴打,即係cpu 買12/13系嘅應該都夠用?

video 嗰度,即係做editing 嘅話先要用最靚嘅display card? 普通轉下檔3060TI 都好夠嗎?
你咁問法我一定推 arc
唔好意思巴打,唔太熟連問都問得唔好
唔係, 我都係認真答
arc 個 media engine 係幾勁, 同埋舊卡冇 av1 encode
我上 youtube 睇 japan 8k 完全無 stutter
editing 其實係食CPU 多工

encoding 高階GPU 係都會有提升,不過多數無遊戲同ML 提升咁明顯姐
詳細睇返你個use case 既 benchmark
同埋40系先有AV1 encoder, 你睇下你會唔會用到
被3D功能耽誤既解碼/編碼卡
唔該巴打, 我再睇下資料先
唔該巴打我再去了解下啲terms 同功能先
明白brand 同型號可以再揀
想問呢個combo 係咪正常定會唔會有咩fatal 問題
想問點解上DDR5無用新手完全唔明
D5未成熟 速度同d4差唔多
價錢貴一倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞