[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
香港review邊客觀,個個都讚到萬中無一

要睇緊係睇耶穌
睇完GN review即刻無曬想買既衝動
https://youtu.be/N-FMPbm5CNM
有咩證據
試下轉5600搭塊b550
顯示卡夠唔夠錢上3060ti?
屌完,下次就借唔撚到卡
用途呢 6000 你desk mini好過
Sorry 巴打我漏咗講

除咗會用 AutoCAD /Sketchup/Revit
Adobe PS AI 呢啲

都會打下機睇下片咁樣,
唔要求Run 到High
Medium已經夠做

試下轉5600搭塊b550
顯示卡夠唔夠錢上3060ti?

巴打我試過,最後67xx/68xx
而家budget都幾盡,接近6500

除非performance 差好多,
否則我應該唔加budget了
老黃警告信
https://www.faroll.com/customize#Mzg1Myw0ODkzLDQ5NjEsNTA0Miw1MjgxLDUzNzQsNTkwMiw2Mjkz
上面已到執到好盡 唔會太丐 應付到
而且你咁多工 咁少錢真係玩死自己
加上要用adobe既 一定係intel u
點解死都叫你用3060ti呢 因為價錢唔差得遠 但性能遠得有啲遠 20%上落 thats why 3060 ti之前係叫做性價比卡 仲追貼3070 差10%

這個List有沒有問題呢?
拉 飛馬黑店
應該怎樣改動...
只是因為他們的網站功能上較易找尋
未有13List
26k 得7900xtx=伏

呢條LIST SSD 同RAM 仲洗唔洗執
pm問
屌得都幾甘下. 串撚到應一應
間鋪有問題
想請教下少少嘢

Gigabyte 塊板同AsRock/MSI有咩分別?

見大家都係B660M,差幾十蚊
B550係咪會Bottleneck 所以唔建議?

如果唔要CPU散熱器會唔會太熱?

650W會唔會多咗啲定係啱啱好?

多謝巴打幫手
佢叫你轉會amd
其實全部都丐板㗎啦 Msi asrock 嗰個價位就更加丐
丐可以係啲io , lan速度, 散熱等等
只係法奧買giga會平啲 而相比又冇咁丏
B550m係 for amd cpu的
唔要散熱器都可以既
但full load 會好熱 唔太壓得住

650w for 3060 ti 係岩岩好 跟返官網建議
就算張卡平時用得200w 一旦full load 會加用電 重要計埋cpu, ram ,燈 等等既用電
是但啦 睇價錢做人
咁B550m msi板係靚好多既
呀sor原來FSP哩邊好貴要成2千幾
有無其他火牛推介? 火牛應該睇d咩黎簡?
係咪有ATX3.0 就得? 唔該晒
送佛送到西

1 x [12月優惠]AMD Ryzen™ 5 5600
價錢:$1,099

1 x MSI B550M PRO-VDH WIFI Micro-ATX
價錢:$720

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$390

1 x [12月優惠]KLEVV CRAS C710 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$530

1 x [12月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$3,199

1 x FSP Hyper K Series 600W 80 Plus White
價錢:$379

1 x [12月優惠]SAMA PT01 RGB Windows Side Micro-ATX
價錢:$160

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,557
https://www.faroll.com/customize#MTI2MCwzNTA5LDM4NTMsNTA0Miw1ODQ2LDU5MDIsNjI5Mw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞