[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
仲有就係機箱散熱風扇同埋機箱你就再夾過數量/厚度/顏色啦
https://www.faroll.com/customize#NDc2Myw1MDcyLDU0NDEsNTc5MSw1OTAzLDYwODMsNjIwNSw2MjA4

如果Budget唔緊甚至乎咁砌都仲得好似仲抵玩啲添,最高畫質4K 120Hz,依家玩唔到都唔緊要可以戰未來㗎嘛一樣係未撳機箱同埋機箱散熱風扇,自己夾翻啦。
巴打你坐左幾耐定係假膠?
想請教各位意見,有以下限制/問題可以點執?

Target: 4k60,20k樓下

1. 唔超頻,唔RGB

2. Matx箱 自己睇中D31 mesh 無Mon個款

3. DDR4/DDR5? 因為1. (唔超頻)我都唔知上唔上DDR5

4. 主機板要wifi

5. 4070ti/80

6. I5-13600kf

基於上述考慮,自己率先撳左一條list(未有板,Ram)睇下有冇改善空間。

1 x Intel® Core™ i5-13600KF BOX 聯強行貨
價錢:$2,320

1 x [12月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$710

1 x FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0 (現貨)
價錢:$1,399

1 x Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black
價錢:$449

1 x [12月優惠]Phanteks Polar T6 Dual Tower CPU Cooler
價錢:$310

1 x Phanteks M25 120mm PWM Case Fan 3 Pack - Black
價錢:$230

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,498
https://www.faroll.com/customize#NTA3MSw1OTAzLDYyMTcsNjIyMCw2Mjk0LDYzMzY
大家有冇消息貓頭鷹NH-D15新款幾時出,睇官網個roadmap 2023 Q1,但好似仲係冇咩聲氣
孟巴,新手想問點解2x32gb都唔建議?
Thanks, 想問下上ddr5原因係純粹戰未來?
可以咁講 同埋依家都唔算貴
1. 正常用家/Gamer其實好少會用到64GB,一般32GB都真係好足夠,所以講明”如非必要 / 特殊工作需求”都唔好特別揀,你真係用得著64GB就唔理頻率呢啲㗎啦。

2. 32GB嘅RAM多數係行Rank 2 (DS),對於高頻係冇咁有利 (不過影響就冇插爆四條咁大嘅,慢少少囉)

我簡單用”效能”做基準做咗個排列
2x16GB (1DPC 1R) > 2x32GB (1DPC 2R) > 4x16GB (2DPC 1R) > 4x32GB (2DPC 2R)

其實DDR5仲有單條8GB嘅,不過呢啲真係垃圾中嘅垃圾,玩8GB不如玩DDR4算啦

**你想了解更加多可以Google下嗰啲1DPC 1R / 2DPC 1R等等嘅資料同原理**
砌機其實難唔難
想自學自己砌
得閒就upgrade
跟說明書砌其實唔難
事前做足功課望下d頭係咩黎/咩樣
可唔可以睇下個list? 其實用AMD定Intel好? 主要用黎做workstation開VM, 有時會打下機. 推到2xQHD 144hz / 1xQHD 144hz+ 1x 4k moon就已經心滿意足

1 x Intel® Core™ i9-13900K BOX 聯強行貨 (現貨)
價錢:$4,530

1 x MSI PRO Z790-P WIFI DDR4 LGA 1700 ATX
價錢:$1,899

1 x [12月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$750

1 x [12月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$710

1 x MSI GeForce RTX™ 3060 Ti VENTUS 2X 8GB GDDR6 LHR (可單買或砌機)
價錢:$3,380

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$799

1 x Thermalright Assassin X AX 120 Plus CPU Cooler
價錢:$259

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,407
https://www.faroll.com/customize#MjA3NiwzODE2LDM4NTQsNTA3MSw1MTMyLDU5NjAsNjI3MA
M-atx係咪裝唔落
依家砌4090有budget既係咪都係跟上面張list最好?
唔該晒
仲有唔好諗住大力出奇跡
砌好部機唔着
拆返粒u出嚟見到塊板彎咗針
搵我二急救
想問下呢家玩7700x 係咪好唔抵屌
好嚴重
你想既話 tg我

我試下救唔救到你
點解可以整彎中間支針? 太用力壓?
64gb ram (4x16) 用家到此一遊…

用途:bluestacks 多開 + 1x 個 chrome (間唔中用多過 32gb)
佢個cpu應該撞個硬物 或者跌過落地

利申 試過跌過cpu落地 整彎左十幾枝針 最後用針線針整返直佢
自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞