[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
本身諗住香港買料攞返英國砌 因為平好多 但又驚放gip寄艙會爛 又無左保養應該點好?
砌itx 手拎
一係香港買其他件,過到去買機箱
諗住香港凈係買display card+CPU+老母板+ cooling
其他英國買唔知呢個plan好唔好
本身budget預12-13K 一個月前執左個List 大概係咁
i5 13600K
ZOTAC GAMING RTX 3070
1TB SSD
64GB RAM Kingston Fury RGB

部機係主要用黎打機 都想遲下學剪片
想買個4K mon同轉用4070 TI(唔識分STRIX, VENTUS, SUPRIM X)
所以個budget想加到15K 淨係砌主機想重新執過個List
對遊戲畫質同FPS要求唔太高, 因為用左太耐舊機 冇咩概念

最後冇牌子信仰 想超靜 散熱要好 唔洗超頻
希望可以幫幫小弟執個List
可以既 買埋ram都得
你等下其他係英國巴打指點下
雖則之前都有人問過
15K連唔連mon
遊戲畫質同FPS要求唔太高的話
4070 ti 玩4k可接受的
散熱勁就唔荒靜, 超靜就散熱唔會好
cpu,gpu使用率唔係下下推到100%都唔會太嘈既
15K 淨係砌主機
除左gpu 裝晒佢都無問題
買埋ssd啦 火牛 英國好貴
cooling反而黎英國買 慳返幾公斤好過
火牛唔會好重咩? 同埋我應該寄艙定手提?
你第一次搭飛機?
多數 手提7kg 限大細
一個袋

寄艙啦
大mon冇dp咩
拆盒包2層bubble紙夠唔夠?
e d都上黎問
自己決定啦
我意思係個機箱放係枱底既話個螢幕好似會變左無用
有唔要mon版
好難知你衰咩
傳統方法每件 hardware troubleshoot 算
cpu stress test > gpu stress test > ram stress test
不如你打開個殼放部機去乾爽地方擺幾日先
重要零件GPU/板u ram跟人手提上機
火牛/散熱寄倉
機箱係英國買
其實都成兩個月前事 只係平時都無事照用到 最近先發現 我慢慢試試先
3080想換新卡係咪好不智
無不智
只要你有錢無掟使
部機用左好多年,睇4K 但有時會窒格,拖住8個 HDD,所以懶大執。想問要全部換定係換張 display card 會有改善?

CPU - i7 2600
MB: Asus P8P67
RAM: 4x8GB Patriot DDR2
Display: MSI Radeon R9 290 公版
Powerunit: Corsair RM850
想問下3090 換4090 既話,分別大唔大?謝謝各位
你有幾多筆直升級先?
全部
隻火牛可以留底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞