[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
早兩日電腦用用下不定時有嗶聲(一下短嗶),打機都不定時會freeze幾秒,上網同打機都嗶,嗶聲同freeze唔一齊出現,google過話asus板好大機會ram有問題,於是我買兩條新嘅換,都試過換槽插,依家連開機都嗶,但都入到系統

唔識硬件,想問下係咪主機板嘅接口問題,要換
咩底板, asus prime?
4080算啦
4090剩計張卡都超過400W
換牛又洗多一筆

如果真係要人幫手換
不如你問下鋪頭(油二/刑天)肯唔肯俾你帶部機去裝埋
老人家唔鍾意二手件
雖然我用咗佢都唔會知

wifi卡加塊板夾埋都係$7xx
好似唔覺有咁平嘅wifi板?
係 b250ma
有冇人知nhd15 next-gen係點?
我唔會博
二手卡可以全部當係礦
咁不如幾百蚊執張588頂住先算
各位大佬幫幫手
deskmini同deskmeet之外

我記得前排有大廠做左隻好類似既細箱
但係我唔記得左個名Google極都搵唔到
幫幫手個名叫咩?
呢隻牛算係top嘅5.0牛?
FSP Hydro PTM PRO ATX3.0 (PCIe5.0)
刑老闆
唔影響使用抆走個 buzzer理 L 得佢
rip
Asus 只會買rog
prime 唔耐用
MSI Radeon RX 6750 XT會返貨嗎?
唔該大佬

我記返起喇
AM4版本係DP20
呢隻intel版本DP21用H610廢好多

砌平機/老人機
真係可以考慮呢d
MSI DP20或者Asrock Deskmini/Deskmeet
3千零蚊用內顯睇片上網仲可以打少少機

箱就油二度買
ram就美馬勁撚平
Thanks 師兄

但想問下知唔知個火牛大約幾時會有貨因為大約2月頭會走

同大家會去邊間砌機?悠二巴打果度?
有連登ac就搵悠二啦
拎個list tg pm問悠二
其實你砌好左都要拆散佢
個機箱唔建議上機
帶電腦去外國講到口臭

板 CPU ram ssd一份pack好
顯示卡一份pack好
以上跟手提行李上機

CPU散熱
火牛
呢d塞落去寄倉

機箱唔建議帶
到左當地買一個

到左再自己組裝

你自己組裝有無問題?
就係唔識組裝。

喺外國揾人砌機貴過喺香港幾倍。
英國?
喺,定巴打有介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞