[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
zen4 amd,
報稱 6000mhz
另外想問下 接近價位下 Corsair 4000D airflow有沒代替品?
我要塞兩張gpu 所以要大部少少
4k mon 144hz
4千左右有咩選擇 想有內置喇叭
M28u 冇晒貨
就係想橫掂要換就換張新卡
都係一月睇埋張4070Ti 咩料先
如果行Ray tracing 好過7900XT 但係同價位又諗得過
4070Ti 本身就係4080,應該都係3slot ,我都係用 Tower 100,可能要等4070或4060ti
小弟想買部機夠行fifa23, forza horizon5, nba2k3…
請問有咩推介?
好多年無行腦場脫晒節 呢家部腦仲用緊970gtx….

我有2個ssd,原本部腦行緊windows 10,想問可唔可以拎埋去腦場叫佢用返,又唔駛裝過windows, games架?
諗住玩咩解像度同筆直幾多呀
睇黎都係屈服買4090 , 唔等了
邊塊好我都唔想等了
但又係到選擇困難帝版定丐版
解像度2k, 換埋Mon budget 10k樓下…
另外有冇Mon推介,平曲都ok, 30” up

唔個呢個budget會唔會太少…
是但上油二網搵2TB最平好似$1000就有
油二親生仔ggbyte 2TB都係$1400
唔好意思 如果想2K165
Fps game 居多
間唔時直播
想撐到幾年
萬5 蚊左右
有無list 可以參考下
10k淨係砌部機就得
咁10k機 Mon另計呢
技姦 oc
仲有機會
4090起
2k唔係問題
問題係要165
最平3070都夠2k
4080又可以2k
邊隻game要165?
萬5包唔包moon?定剩係主機?
硬件測試YouTube好多

165?講真
個撚個都以為自己faker寫輪眼
實際上九成九人都分唔到

如果係csgo呢d要求好低
3080以上都做到240
唔好意思 其實只係唔想drop frame
萬5唔包Moon 唔該晒
機箱同散熱係是但執
可以換平d
另外可以考慮改用AMD 7700X

1 x Intel® Core™ i5-13600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,520

1 x [12月優惠]Gigabyte Z790 UD AX LGA 1700 DDR5 ATX
價錢:$1,830

1 x G.Skill Trident Z5 Neo DDR5 32GB (2 x 16GB) 6000MHz C32 F5-6000J3238F16GX2-TZ5N AMD EXPO
價錢:$1,670

1 x Gigabyte AORUS Gen4 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,399

1 x (預訂) [12月優惠]Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3080 MASTER 10GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$5,699

1 x [12月優惠]Antec High Current Gamer Gold Series HCG 850W 80 Plus Gold Fully-Modular (砌機減$20)
價錢:$928

1 x Fractal Design Pop Mini Air RGB Black TG Clear Tint Micro-ATX
價錢:$699

1 x [12月優惠]Noctua NH-D15 chromax.black Dual-Tower CPU Cooler
價錢:$790

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,615
https://www.faroll.com/customize#MjA3NSwyNTg2LDM3MzcsNDAxOSw1NDc1LDU4ODYsNjExOSw2MjA1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞