[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

法奧=連登黑店
不鳥
成個倉都係骨 啲板又塞多過U批俾你
啲代理都SHORT架
即係邊個?
呢樣唔關我二事 要多謝腦場文化
我二正正反緊腦場文化 請多多支持
出咗事開Post屌到上熱門可能有呢
打得你?
10700k 都打算換,等睇7900x 3d冇有料到先
救命頭都大哂 新組13700k開ai oc
跑cin23都冇事 係平日無啦啦死機 開機開一半又死機
熄咗個Ai oc
問題解決
唉唯有係咁啦 直接auto算
依家啲u超黎把鬼咩
勁食電但係性能提升都唔知有冇5%
師兄門幫下手, 想砌部4080白色機, 諗住用5 年以上,for 打機。想做到效能RT全開for 2k ultrawide。少少corsair 信仰。應該用corsair 5000x 機殼。

因為唔喺香港,價錢唔同所以無講budget先。

做左好多research都仲有好多問題想問, 麻煩晒

1. 底板仲簡ddr4 會唔會不智? 因為想要白色底板, 睇黎睇去要唔係咁貴就只有Asus ROG strix z690-a/Z790-a gaming wifi d4,兩隻都得ddr4.。哩隻底板如何?如果唔差應該簡z690 定z790?

2. 有無其他底板選擇?

3. 上面個款配4080, i7-13700k 夾唔夾到?會唔會有樽頸位?

3. Ram 係4×8 定2×16 快d? Corsair vengence 同dominator 分別係咩?

4. 火牛850 夠唔夠? 有無推介?

5. 1TB ssd 推介

唔該晒各位師兄
1. 一定係唔會用ddr4, 性能真係差啲

2. 要白色板可以買msi z790 edge wifi, 有D4同D5款揀

3. 13700k係夠做既, 某程度上黎講打機係仲好過13900k, 因為堆少左啲冇用既e-core溫度低啲

4.建議直上1000/1200w, 依家啲靚火牛都最少10年保, 到時換機都可以用返。牛就建議買seasonic prime / focus

5. sn850x
中高階夠玩嘅白色ATX板只有Z790 Edge (DDR5)你選擇。13700K + 4080一定夾到,而用得呢個Spec的話一定唔會用DDR4㗎啦。而DDR5嚟講如非必要/特殊情況一定一定一定係2x16GB㗎啦,唔好四條插爆又或者單條32GB (2x32GB)。我個人習慣多數會推G Skill Trident Z5 RGB系列,差極都至少要買6000MHz起跳。(Vengence同Donminator嘅分別咪就係好似ROG Strix同ROG咁囉我個人鍾意Dominator多啲,因為個樣同埋啲RGB好睇好撚多) 然後火牛850W其實夠玩嘅,但都建議1000W起跳,因為砌得新電腦依家買火牛一定係買原生支援ATX 3.0嘅火牛 (換新零件但沿用舊牛嗰啲除外,可以用轉接線),而原生支援ATX 3.0嘅850W同1000W火牛價錢差距超級細,所以就會建議翻「支援原生ATX 3.0 (600W 12VHPWR 16 Pin)嘅1000W金牌」,一般都會建議「FSP Hydro G Pro 1000W 80Plus Gold (ATX 3.0 + PCIE 5.0) $1400」呢隻。1TB M.2 SSD一定係Kingston嘅KC3000,平價抵玩而且個Spec都好頂級,唔需要俾多幾百蚊追990 Pro / SN850X呢啲所謂”半代升級”嘅M.2 SSD。
唔該巴打!!
KC3000 係得香港平
SN850X 有時做deals 平過SN850

仲有呢個spec 不如2TB,性價比最高

980 pro / SN850(x) / SK hynix P41 同其他一大堆TLC 有Dram E18/IG5236 主控既副廠SSD (例如KC3000, PNY cs3140, Silicon Power XS70)都差唔多
唔知層主咩地區,總之睇價錢做人就得
多謝孟母巴!! 好詳盡!!
多謝湯川巴,喺英國, 咩都貴d 等我揾下哩d睇下邊隻平d先
係喎睇漏咗佢人不在香港柒咗
1 x Intel® Core™ i7-13700K BOX 聯強行貨
價錢:$3,290

1 x [12月優惠]Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX LGA 1700 DDR5 Micro-ATX
價錢:$1,830

1 x Kingston Fury Beast 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C36 AMD EXPO
價錢:$1,699

1 x [12月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,520

1 x MSI GeForce RTX™ 4080 GAMING X TRIO 16GB GDDR6X (可單買或砌機減200)
價錢:$11,199

1 x [12月優惠]FSP Hydro G Pro Series 1000W 80 Plus Gold Fully-Modular (送12Vhpwr線)
價錢:$1,049

1 x ASUS Prime AP201 Micro-ATX - White
價錢:$599

1 x Valkyrie GL360 ARGB 360mm CPU Liquid Cooler - White
價錢:$969

2 x Noctua NF-A12x15 FLX Quiet Slim 120mm Premium Quality Fan
價錢:$370

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $22,605
https://www.faroll.com/customize#Mjk4OCw1MDcyLDU0NDAsNTc5Miw1OTY4LDYxMiw2MTIsNjE3NSw2MTg5LDYyMjc

想問下條list咁樣得唔得 gpu可能換4070ti
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1NzkxLDU5MDUsNjA4Myw2MTExLDYxMiw2MTIsNjEyMSw2MTc1LDYyMjksNjM1Mw

我覺得咁樣仲好,然後自己撳個順眼啱Size而且風道正常價錢合理嘅黑色ATX機箱啦同埋你都唔係全白件的話砌白色機會好核突。。。。。寧願全黑/全白仲好RAM嗰度基本上幫你攻咗2x16GB嘅頂!! 而且又係SK Hynix A-Die不過當然你覺得貴/唔想玩咁高頻可以揀翻啲6000-6400MHz玩嘅,但咁嘅情況下我就無必要玩Z790啦,買Z690仲好,個方向思路就係咁,你可以參考下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞