[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我覺得都算大
但要睇自己有咩要求
如果唔係追FPS咁其實3090已經做到4k60
要睇你玩咩game想追求咩野
換卡硬解
有無邊張卡會抵玩,又只係用最多兩條糟?
開礦二手卡夠唔夠?
都用左十年,大換機都可能連埋佢一齊換
無限 budget,不過唔會用高階顯示卡,而家唔會玩大作,最多都係NBA 2K
平時長開WFH,3隻 mon加7個 HDD (data back up),所以都係耐用穩定優先
求砌機list 及 laptop型號🙏

1. 各Budget:
$4000-7000

2. 電腦主要用途:
股票(day trade),執相,錄製股票買賣過程

3. 個人需求:
機箱細,靜,出到3-4個mon,wifi卡

4. 將會使用mon的類型:
27-32 inch, 4K x1 nos
19-24 inch, 1080p x3 nos
你係要desktop or laptop?
兩樣都要, 兩邊budget 各4000-7000
desktop咁樣我諗都夠做,你要cpu勁啲就轉i5-13600k跟住cooler轉phanteks t6,底板有4個video output夠你出4隻mon,至於laptop就唔係好熟,不過你出4隻mon我諗起碼都要揀隻有一隻hdmi+有type-c 10gbps既laptop,4k mon直接駁laptop hdmi,跟住3隻1080p mon就駁落一個type-c dock跟住駁laptop,個dock我見有啲600-700蚊都有,可以參考下

1 x Intel Core i5-12400 BOX 聯強行貨
價錢:$1,480

1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,110

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [1月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$699

1 x FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze
價錢:$349

1 x Montech SKY ONE MINI ARGB Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$499

1 x [優惠]Phanteks Polar S5 Single Tower CPU Cooler
價錢:$235

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,232
https://www.faroll.com/customize#NDQ0MSw0OTEwLDQ5MjYsNTA3MSw1MjU5LDUyNTksNTM3Miw2MzM1
我建議重新砌過部
是但intel/AMD平台加張3060ti或者3080

你而家d HDD係點駁法?會唔會raid?
新底板/火牛愈來愈少SATA port
而家HDD都平可能買隻新既整合下舊HDD都好
礦卡no comment, 無經驗只會俾人搵笨

低 budget:
換張30系2槽卡, 3050 都夠睇片

中budget:
全機換哂(搭intel 內顯), 只係留 psu / hdd / case / gpu

高 budget:
換埋 gpu
1. Desktop and laptop Budget:
5000同無上限都想知道有咩spec
同埋想知自己要求會唔會不切實際

2. 電腦主要用途:
打算行Linux host bot 24/7 長開做server
唔用synology 因為個bot 放唔到係docker/vm

3. 個人需求:
機箱細 (想知迷你tower 可以去到幾細)

插lan線
最好容易清潔,無乜塵,唔用散熱得唔得?
穩定上網+multi thread (maybe amd cpu?)
段script 係CPU bound
SSD 128gb 已經好夠
GPU 應該無乜要求?
16gb ram

4. 將會使用mon的類型:
唔需要,會用本身個mon

唔該晒大家
$5000要細又唔需要GPU
咁即係deskmini B660/X300

大概係12400配B660
或者5600G配X300
執晒料$4000樓下

一係用返正常機箱砌matx
用返正常火牛機能可以強d

無上限就AMD 7950X應該夠用
如果唔係就要上TR或者EPYC
點解好似無香港media做13500 review?
見無咩平z版 有d想轉攻b版+non k
non k u今次水魚到核爆喎
同k版差得1舊水都買non k?
non K搭B板平啲所以先咁搭?
始終B板平Z一千幾百
咁你k u都可以用b板 唔超得咁解
同埋2手價k u保值好多 仲要今代價差咁少 除非之後non k u跌番咁上下先會考慮
如果唔係而家係冇買non k u既理由
好, 等我落場睇下
應該都係搵張卡換就算
Thanks.
而家都用緊SSD, SATA 1隻20TB, 1隻18TB, 兩隻16TB, 其餘嘅有時間會整合下
應該都會用張 PCIx16 去加SATA port (而家都有用)
都係嘅 因為諗住買13600k 但配塊$2xxx嘅z版好似好不智
得一塊比較平嘅asrock z690 itx $12xx左右
係咪都好過靚d嘅b660
又未必 但買得b板好少會買top既b板
同埋136k又係kam左d, 如果我買建議137/139k會抵買d
純打機既話i5都夠啦
唔抵買嘛
但升到上137k咪要用水冷?
個人想用風冷多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞