[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(349) 7900XTX正式登埸

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
學隔離條友講 依家用DDR4同30系卡=幫人清死貨 用住內顯等新卡
DDR5 越跌越有
Hynix A-die 綠條 2x32GB 跌破HKD 2200
唔知會唔會臨過年,
扣埋啲優惠,可以見2千呢
而家DDR5 已經好平
除非新砌中低階搭2x8GB (DDR5 2x16 起跳),又或者本身有DDR4 可以重用
如果唔係無乜理由仲砌DDR4
想問咁多位師兄
電腦用緊個jbl喇叭
但係啲聲有時會斷唔出一兩句
係咪要買第二個喇叭
淨上網同睇片嘅話 用內顯好定買張cheap顯用好
用內顯
本身預左千中買d5 2x16

但而家加多幾百就有2x32... 好大誘惑
雖然唔知加到咁大有乜用

同本身只係諗住配13500
而家千頭已經有klevv 行貨hynix A-die 2x16
淘塊甲就輕鬆超
klevv 個 latency 好似低啲
5600mhz,1.1v 但得c46

定係要加壓佢至行快啲?
綠條A-die 一樣係行1.1v jedec 5600MT CL46
klevv 勝在係行貨,唔似綠條係批發流出

要快就要手動加壓超,慢慢試frequency 同 timing
而家d EXPO/XMP profile 多數都行1.4V 或以上
不過行到呢d voltage 最好加塊甲散下熱
見好多人都超到8000MT C36
但klevv 見親都係逐條賣?
唔似 淘x 咁一孖一孖咁賣?

有無technical concern?
支東綠條一樣有單條賣
呢d 無bin 過既體質會有d 參差,唔似一般街賣RAM 有測試過孖條保證超到
所以孖唔孖賣無technical 意義

但本身hynix A-die 超頻headroom 已經好好,就算體質差極都一定好過而家好多品牌用緊既micron 同Samsung 垃圾die
如果神手抽到靚野分分鐘可以超到8千尾 MT
如果淘x 個啲一孖咁賣既
就應該真係出廠時bin 既?

啱啱再睇下啲評語
有買家話 "32g x2 雙面無 16g x2 單面好超"

咁咪好似3090 啲vram 咁,自己焗自己?
應該就無bin 過,有咁既人力bin 得黎不如直接入埋XMP profile,變超頻ram 可以賣貴d

雙面無咁好超唔太關散熱事,係架構問題
dual rank 不嬲比single rank 難d 行高頻,但係同timing 下有部分workload latency 會低少少
如果真係隨手pack
咁真係不如買番klevv

唯一就香港未有一條32gb
klevv 好似都話32GB 單條本身要遲d出,唔單止係香港
夾硬搵條pcie riser插卡再拉對天線出機外

不如你搵張唔會擋到既卡
咁咪少d麻煩

呢到一萬七千幾 筆直萬八(唔計moon)
moon應該會揀nitro xv272u v

會用嚟打機 畫嘢 整3D 同rend圖 應該會玩吓2077

雖然師兄話唔好用70ti
但係我急急哋用
唔知80幾時有貨 同埋會超預算
同埋應該四至五年唔會諗升級住
其實係咪揀翻60ti好啲?

請各位師兄俾啲意見

新手請教
純上網, 開幾十個chrome分頁, 極少打機
冇錢, 唔上display咭 唔上DDR5
原本諗緊上唔上屎色CPU cooler
不過都唔會full load 所以用返原裝散熱扇算

想問有冇話邊part撞咗 或者可以改善
無錢唔建議用咁貴既箱可以參考下

1 x Intel Core i5-12400 BOX 聯強行貨
價錢:$1,480

1 x [12月優惠]Gigabyte B660M DS3H AX WIFI 6 + BT5 DDR4 Micro-ATX
價錢:$940

1 x [12月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$750

1 x [12月優惠]ADATA XPG SX8200 Pro 2TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$999

1 x FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze
價錢:$349

1 x Tecware Nexus Air M2 Mini Tower Case Micro-ATX - Black
價錢:$299

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,046
https://www.faroll.com/customize#MjQ5OCwzODU0LDQ0NDEsNDg5Miw0OTEwLDUyODEsNTQzNw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞