垃圾NOW特登拍條片去幫自己D垃圾譯名洗白 收皮啦

518 回覆
651 Like 47 Dislike
依家係講緊佢無料扮四條
如果你真係咁勁 個個譯名都準 咁冇嘢好講
但你依家唔係 好多都譯錯 點搞呀

Dier又譯做迪亞 (應係戴亞)
Dybala又譯迪巴拿 (呢個我唔肯定但聽過個音係大巴拿→戴巴拿)
Van Dijk又譯做雲迪克 (應係雲戴克)

上面都已經講咗好多 de jong應該係迪翁 bergwijn唔係比亞芬(google translate發音係似 但呢個就係問題所在 now根本完全唔識荷蘭文)

如果用BBC英音為本位 會省卻咗好多麻煩 降低資訊成本 又算係觀眾嘅最大公約數 唔明佢堅持D乜嘢

咁低質素嘅犯錯唔應該不斷發生

其實都仲未計佢用埋d鳩字 波也 古古尼也 我也llm
如果唔係叫慣
JUVENTUS 第一時間已經要改名
錯到離晒譜

DE JONG 係錯同一樣野
巴利同巴爾都譯得差
比奧係最佳選擇 呢個就唔好討論啦
話時話都算少有 兩邊都錯得咁離譜
香港有英國背景 香港人接受英文教育普及+接受程度遠遠高過其他語言 用英本位係會令資訊成本最有效率嘅做法

就算日本都係咁 西班牙嘅譯名係supain (借英文spain) 而唔係espana 依家嘅loanword都係大部份英文為主

掉返轉講,香港有幾多人識英文以外嘅外語?就算識一種 都仲有好多種 點學得晒 最重要嘅問題係 now譯名嗰班撚樣都唔識先弊
英文名都錯哩樣野
唔知係唔係都係哩廿幾三十年開始9釋定點

其實FULHAM好耐好耐以前本地報紙係寫富林(你鐘意寫某酒樓個名都得既)
以前本地波英國外援NEVILLE 係叫尼福
de jong嘅普及程度比得上halland都好 肯定比唔上vieira掛 咁佢都照譯維亞拿而唔係用返韋拉

咁你fdj都算新 又唔見佢正名?根本岸九dier kane呢d英文嚟嘅都照錯 有理由懷疑now班撚樣係收咗共錢去英化
其實冇話錯唔錯,而係馬會本身就冇諗住跟返個讀音去譯
BBC讀球員名都係讀原音
作為前殖民地咁有歷史緣故,又點可以唔跟BBC先?
英文嗰D真係約定俗成有排講囉
幾乎全部都錯
-ham = am
-mouth = myth
-burgh = bra
-ford = 音似"佛"

要數真係唔知數到幾時 既然用開就算啦 但如果now真係咁大決心 歡迎佢全部正名

富林
邦密夫
樸史密夫
托林熱刺
利化浦
曼車士打
拜頓
獲佛
料卡素
李斯達城
諾定暗森林
最少聽過下英國播熱刺波SON 都唔係就咁讀「新」就算
BCC ITV讀:Soon (鬆)
更準確嚟講係英文標準化後嘅原音
例如亨利henry 英音係on-ry法文係ong-hee
既有法文silent h嘅規則 又唔跟法文r變h嘅規則
所以話onry係原音唔太精確
但都覺得呢套標準化英音最適合香港人用 因為香港人讀開英文要跟係非常簡單

比較特別係好多語言r變h 但英標準化又照讀返r 但j變h/y又會規定晒要照變 但點都好 人哋英文有晒standard咩語言要點變 非常專業 唔似now d柴娃娃google translate大法
英文標準化後應該係"桑"
但最接近韓文原音真係"鬆"
英文用借詞都係跟翻原音,好似Encore係讀"安Call"

按照英文本位ge logic,本身英文冇ge Joaquin都係譯做"華堅",唔會讀咗去做祖亞昆;但本身有ge Henry/James就都係會照英文讀,唔會譯做安希/哈美斯
JOAQUIN 哩D例子以前唔識就算
最慘NOW確係俾人捉到有D扮晒野堅持正音但係都係釋錯音
hollywood嗰個明星都係譯做華堅
henry/james都係睇origin
james rod英文都係讀哈美斯
henry係安利同昂希嘅分別
下乜曹圭成 上場譯左趙圭成
人地韓國人有漢字都幫人改姓
唔明點解譯名都會有打手,可以拉番去以前tvb度 明明講波佬自己都唔撚慣,講講下成日變番原本個名
係咪因為有個趙賢佑喺度
now 真係亂9咁嚟 明明泡菜官網都有寫人哋漢字名
我又諗返起林姆頓
其實林姆頓係咩事 想講嗰個post又冇講錯 但狂食負
然後H喺字頭又唔會silent 點解會變咗林
係咪講緊車post 個8屆(-1)
好似台灣佬係咁講波
有錯請指正
叫安包皮應該無人鬧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞