垃圾NOW特登拍條片去幫自己D垃圾譯名洗白 收皮啦

518 回覆
651 Like 47 Dislike
見到果幾條on9即mute 嘈到化閪咁
佢哋根本唔明唔同語言啲名點讀,同要點譯,你解釋多都冇意思

佢哋根本唔打算深入了解,只會覺得啲名唔同好混亂
一開始叫基利安洛天,後尾都冇跟啦
呢幾條撚樣炒左佢啦,原來連講波佬都唔妥佢地
施素波格斯呢啲佢反而改做波基斯

正音應該係施素波希斯先啱

nowtv撚樣真係抵屌,鳩譯都有
但係佢哋Lo Celso就譯洛希素
一見到佢就諗起FUCK YOU
有屎當真, 藍變黃又得, 非講成是又得
呢個係鳩譯
垃圾到不得了
Now最仆街係d譯名成日轉黎轉去搏人唔知,Joel Veltman之前明明譯過祖爾韋特文定域文,依家就變返費文,係有自己一套標準就咪撚轉啦
加盟白禮頓果陣已經叫費文
其他果D名你FF NOW係咁叫
呢個支那譯名嚟喎ching
點解?我覺得香港用英本位嚟譯係好好喎
香港用英文係有文化原因 唔似支那咁冇呢一層
而且堅持用原因非常唔user friendly

giroud 英音係juroo 法音係shihoo點解唔譯做施豪?

因為太鳩 同理 bergwijn英音係貝雲/貝維恩 荷音其實都唔係特別似比亞芬 但佢好多時google本位 真係好離譜

google當聖經 咁我不如用bbc仲好啦
香港用英本位唔覺得有咩唔好 一直都係咁㗎啦
慣咗嘅嘢又要大改 而且完全冇必要
端乜撚?個n音喺邊?

唔爭在益埋你條傻鳩唔撚識英文嘅柒now打手

你譯做史多寧 都好過乜撚史端 無啦啦送個n音比人真係cls 而且勁唔順口
應該叫岩柏皮 乜撚嘢安巴比?
清點睇Ramsdale個譯名
Now: 藍斯度
體臺: 蘭斯達爾
瓊恩/京恩咪得 退而求其次叫卡恩/簡恩都得

仲有danny ings又點解釋?京乜撚嘢 明明可以用英斯

now最撚柒係又要扮專家又雙標
就咁樸巴咪得 格乜撚你個名夠好d人就會跟㗎啦

好似麥佳亞>>>馬古尼

但夏蘭特叫撚咗20幾年 無啦啦賀乜柒嘢
都係嗰句捷胡特一樣唔太準而且幾柒下 如果就咁波歷我覺得幾好
真係垃撚圾,愈講愈on9,話尊重人然後改鳩人個名做真尼普都未計邊拿些,真士田呢啲on9名,仲有Henry無端端邊左安希

你自己都話連自己友都有微言,譯名最重要原則係信達雅,改到啲名拗哂口,我不嬲都覺得佢哋擺明為啖氣玩野,仲話對得住份工
我反now譯名但佢講嘅係事實
以前有線柒嗰陣 now仲係好正常
到有線收皮now就開始癲

有線以前嘅傑作:
加卡
奧伊斯 (ozil)
賓斯 (pantsil)
胡克真係好撚錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞