垃圾NOW特登拍條片去幫自己D垃圾譯名洗白 收皮啦

518 回覆
651 Like 47 Dislike
自己先入為主以為所有球員名都係用英文發音
歐洲同拉丁美洲仲有其他語言架 唔好見英文字就以為一定係用英文音讀
多舊魚 呢幾條友無野話野做 懶係做d野令自已變得價值咁
如果果班人要全部跟英文
唔該將jose全部叫返做祖斯
西班牙人高貴d呀,點解jose可以叫荷西呀,我唔撚識喎
jo喎仲唔係讀租,se喎讀匙啦
唔好再叫馬斯亞,叫返人地做馬素
martial邊撚度有斯亞音呀?
https://twitter.com/leejudgestv/status/1445767483638484996?s=46&t=RxfuVcihaJqNGQfgIaBVdQ

FIFA個講波佬講過佢都係跟個球員既國家係點讀個字又讀
所以獌個Bruno佢都唔係讀Fernandes
叫我??
因為Now有新聞要上字幕同埋係廣東話頻道?
佢直接讀我又冇咩所謂
奧伊斯
胡克
捷胡特
馬堅奴斯
維朗尼
柏比
加卡

呢啲都係有線傑作
你試下用法文聽Rabiot
真係哈音
迪莊都要改名叫迪容
仲有Sterling
明明冇端音 係要譯史端寧
又唔啱又難聽
安佢老母
叫傾恩/京恩又得唔得
如果根據英文語法
讀史端寧岩音過史達寧
有線最初就係譯京恩
啱啱發現now連Ricky老家都係寫哥斯達尼加
夠冇達音
係啲人見到ter就達達達,達上腦
端算係最接近喎
點解turnbull大家接受叫端布爾
Sterling叫史端寧就喊打喊殺
最撚on9係一開始就用英文去譯
第二年就用返人哋國家語言去譯
其實唔撚緊要,你統一就得
唔好撚一啲法文就用英文譯,一啲德文就用返德文譯,咁點撚樣跟你?
你要改正音,不如改咗Fulham就富臨先啦屌
仲有樸格巴

不過就係太多盲毛所謂自己叫開唔係咁日嘈夜嘈
有線就跟大隊叫返簡尼同普巴
Diallo 前幾年仲係謝路
今年變返迪亞路
sorry,唔小心report &dislike 左條片
其實呢個同間電視台旁術專唔專業有關
好似英國旁術韓國人Son都係讀韓文音"Shawn"而唔係直讀英文"Sun"
以前愛華頓果個李鐵(Li Tie), 英文旁術都唔會直接用英文讀"Li-呔", 而係讀"li-tee"
呢點其實要認同Now, 因為全世界專業旁術唔會直接用自己國家(主要英文)去讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞