垃圾NOW特登拍條片去幫自己D垃圾譯名洗白 收皮啦

518 回覆
651 Like 47 Dislike
謝和
賽前party節目做街訪/問明星個個都叫麥巴比,然後字幕要括住安巴比,先至笑撚死人
香港叫開包皮架喎
其實譯名格硬盲用正音去譯真係好弱智,譯名本來就係要好聽,有時歪少少音都無所謂,甚至英國政要譯名直頭會改到接近香港人名咁,因為好聽又有親切感,球員譯名咁多年嚟都係用儘量貼近個音偏向好聽,now就直接用個所謂正音,又難讀又難聽都唔理,有時隻字個音用原文讀就好聽,格硬逐個音譯早中文再讀出嚟就超難聽,now係完全唔理
根據夏撚既譯法
如果謝老四未掛靴就會變
謝拿
乜唔係賈斯汀比伯咩
以前now新聞都識譯京多安,後尾又冇咗;應堅持嘅又唔堅持

仲喺度屌返轉頭
但山曹 應該係最啱sancho 嘅譯法

睇大家想要啲咩
治乜鳩
叫側田比巴
因為Ö 英文keyboard可以打做Oe代替
其實真係忠於原音我就讀佢英文/德文名啦

你譯得就係為左在地化方便香港人嘛,屌你譯出黎係考慮人地而唔係考慮香港人語言文化咁不如求其直譯算鳩數啦
所以上面講顏芭比我覺得都係合理
我覺得譯名係一個約定俗成

大家叫慣
麥巴比
夏蘭特
簡迪
就KEEP住啦

法國又干提 又 哈奧比 真係唔知好un耳
18年世界杯NOW果陣叫安巴比未?
不過唔知有無記得車路士,以前係叫修爾斯
唔知幾時先統一左叫車路士
麥雞亞 譯得最好
HARRY MAGUIRE!!!
識唱既跟我一齊唱
好彩改左咋
如果唔係車仔變左修仔
大空翼
多啦A夢
獠牙

其實好多已跟返日文
譯名本身就係要方便本地球迷去知邊一個球員邊個打邊個
成撚日執着嗰啲咩原音、跟住有法文嗰啲譯法搞到變咗第二個球員咁
講經咩
如果一開始係譯安巴比
啲人叫慣之後咪又會話麥巴比唔順口
以前香港未有得睇英超就係叫修爾斯,果陣仲係舊icon,之後好似係有線買左播放權後就改做車路士
你假設無用架喎
一開始就係順口先譯麥巴比都唔定
Borja讀波哈喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞