買電視機 / 換電視機 集中討論區 (125)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
如果只是擔心光度就不需要理會, LG會統一光度
就算你買行貨佢都唔會換比你~
LG的確會低機率出舊面板嘅情況,因為舊面板做多咗好多,不過香港行貨應該冇呢個問題(掛)
迪b 呢兩日活躍返
迪b 返嚟了
香港行貨賣咁貴
供應靚板好合理
嚇,我代fd問佢部c2冇得熄機, 遙控嗰粒係待機?如果唔係咪長期開住
Step 巴,睇完頭post 後shortlist 左兩部。屋企有個BB,電視主要播spotify 同youtube(每日大約一兩個鐘),間唔中我會打xbox 同老婆睇netflix,基本上唔睇電視台。其實我需唔需OLED? 另外梳化離電視兩米,55吋夠唔夠大?老婆唔俾買65

Sony XR-55A80K 水貨
10>>>
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
4. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
5. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
6. 光度550nits, 最高750nits
7. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
8. 3喇叭, 共30W輸出, 2個低音喇叭, 共20W輸出

LG 55" OLED TV C2 OLED55C2PCC 水貨
9>>>
1. 120hz 廣色域 OLED EVO PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
8. 光度850nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
點解唔可以嘅,唔係呀嘛,我有時都會熄,費事隻貓咬電撚死佢,長期會點樣
遙控嗰粒係待機
待機就可以了
我用SONY 5年都係唔睇時遙控用遙控待機, 仲用緊
1. 梳化離電視兩米,55吋剛剛好
2. 唔建議SONY水貨
3. spotify係咪長時間靜止畫面?
你係咪oled?待機有冇電,我驚隻閪貓咬電線
比左貓圖睇下先~
待機係比開機熄機慳電,而且OLED壽命會更長
我唔係OLED
不過智能電視唔需要抆插蘇啦, 個OS由頭RUN要時間
長期開熄機電費會貴咗同易壞咗
我開熄機係講緊插插蘇開機同拔除插蘇
請問BB知唔知道SONY有沒有LG果種自動像素更新功能??

自動像素更新功能 — 輕鬆修復殘留影像
每累積使用 4 小時

當累積使用電視逾 4 小時後,像素更新功能隨即自動運作。
例如,你昨天觀看電視2小時,今天再觀看3小時(總累積時數逾4小時),
像素更新功能便自動運作,處理潛在的影像殘留問題,並重設運作時間。

*若電視未有接駁電源,此功能將不會啟動。

每累積使用 2,000 小時

當累積使用電視逾 2,000 小時後(即 1 年內每天觀看 5 小時),
像素更新功能便會於電視關閉後自動運作約 1 小時。
運作期間電視螢幕或會出現垂直線,此情況並非故障,
而是透過水平柵條在螢幕上向下滾動以消除殘留影像。
我已經同佢解釋咗好多次,用咗多重唔同嘅演繹,希望佢明白到
冇啦冇啦,為部電視佢要做流浪貓
多謝你~
遺棄貓貓~
屌你架~
有啊,熄機會運行,你有時會隱約見到電視有啲光同字出咗嚟,然後隔一陣又冇咗
唔該~
以前新聞電視長期待機會自燃
你信SONY會??
你個以前係幾耐以前然後又有幾多個案呢?可以分享下嘛?有冇新聞條link呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞