買電視機 / 換電視機 集中討論區 (125)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
盛澤入手左55C2
有冇推介配咩soundbar比較好
力添
budget?
佢用緊48JZ1000H
有冇保養?
早半個月問要10400
step巴
今日同老婆出去行左1圈 佢approved左55" 但限左我around $7K筆直
應該同OLED無緣... 你仲有咩推介?
減左價了
Sony KD-55X80K 行貨
$65XX
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits

Samsung 55Q60B 行貨
$69XX
1. 60hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度450nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Panasonic TH-55LX800H 行貨
$70XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養
1年全保
訂完大概等幾耐先送貨?
幾日
7k岩岩好有部skyworth喎,不過唔好買
我用48JZ1000H

JZ2000H個喇叭好過入門soundbar,你當係Sonos arc或者Bose 900咁
今日睇到tcl c835做緊76xx d色同亮度都幾ok 但係咪都係唔推
唔係有個巴打買完盈澤,高低不平
你都無budget,牌子畫質功能3揀2
咁呢個筆直應該係c835畫質最好?
應該係,唔計水貨既話
TCL搵我fd買,Fever Electrics
55吋行貨單講畫質呢個價位的確無咩對手,除左部創維60Hz OLED
有人話燒印
不過佢冇做過pixel refresh
不過L豬cfu垃圾到放客飛機都有?
一定唔做pixel refresh
pixel refresh整燒埋其他pixel做補償
乜會咁樣?唔識
step 爸,之前問左你電腦距離2.1~2.2m
選擇55a95k 定係 65a80k
見你選擇左55a95k 想問下點解
係唔係耐用d 果d 原因
因為我隻眼好費,唔係好睇得出有乜分別
唔係會自動做?有得唔比做架咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞