買電視機 / 換電視機 集中討論區 (125)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
養唔養狗,識自己屙屎,唔叫
色水就冇得比
買水貨唔使考慮SONY,自己睇頭post
請問有咩65吋推介, 都係平時睇吓Netflix打PS 5睇吓YouTube,budget around $12k

三星硬件,功能,系統都完全一樣

你現在買佢地應該建議Q70B了

佢同X85K同級別
只是光度高左,散熱好左,仍然都係WOLED冇得同QD比
什麼
唔要狗公
Panasonic TH-65LX800H 行貨
$119XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光嚴重, 黑位泛灰, 可視角好, 斜睇顏色維持到
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養

Samsung 65Q60B 行貨
$119XX
1. 60hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 斜睇顏色變淡
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度450nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

==============================

購買以下水貨電視我推薦 盛.....澤

Samsung 65QN85B 水貨
10XXX
1. 120hz 廣色域 量子點 ADS PANEL(IPS), 對比度高(8000:1), 黑位相對黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 720分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1100nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

LG 65" OLED TV B2 OLED65B2PCA 水貨
12XXX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN5 影像處理器
8. 光度630nits, 最高720nits
9. 2.0聲道喇叭, 共20W輸出
人在外國,煩惱緊 Sony KD85X89KU / Samsung UE85BU8000KXXU 同埋Samsung QE75Q75BATXXU 呢三款
邊一隻好啲?
X89K=Q75B>>BU8000
有大買大,直接85X89KU
開啲Dolby Atmos嘅電影嚟睇好正,好似喺戲院咁,聲音係surrounding 嘅感覺。但佢個低音就好似冇想像中咁震撼,唔知係咪我個電視櫃困住咗佢喺入面,所以佢發揮唔到。遲啲會試吓用個app tune下佢。
Thanks
我狗女黎
恰我?
兩年喎....
PAN記部UB9000都有行....
好正常架~~
所以STEP巴同大家好勁
有時我睇其他版個D咪不停LOOP
證明好多人有同一個問題
邊度有
如果Sony 出部blu ray機用XR粒晶片應該會有啲睇頭
最壞風氣係實機唔睇已經上黎問講又唔信
我就係用索屁水貨
算啦,依家BLURAY好邊緣
都唔望有新款
睇左都無用架,唔信自己對眼,兼唔信自己

老實,落去睇,一排咁望
都唔知點入手,睇頭PO有D概念易入手D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞