買電視機 / 換電視機 集中討論區 (125)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
最大問題係OLED 一熄咗總制/抆插蘇就會搞到佢唔識自己行pixel refresh mode,會更容易燒印。如果真係必須經常熄總制,就買返LCD,但如果係Android TV 果啲機熄總制再開就會等於Android 電話重新開機咁,要用比較長時間先會著到機
中肯
行貨55寸oled 都係貴2千,買多幾年保養都唔止
買電器就係賭運氣,買水貨係賭2次
少2個HDMI 2.1
講齊料係LG最好
下年如果SONY轉新MTK chipset, 可能有改善
不過PS5冇DV, SONY未必肯搞

4K120+VRR係OK
https://youtu.be/ZgNT5nQW2FI?t=165
電視有繼電器都會死pixel?
如果唔係差好多錢 的確抵買行
扣埋信用卡迎新 可能唔差太多
SAMSUNG QN85B以下, Q70B以上
55JZ1000H唔止貴2千啦, 3千左右
仲有冇貨就唔知道了~
每日做一次等於做一次壓力測試,個機率提升咗幾多
好過LG 55QNED81CQA
都係等九賽巴答你
我對TCL大陸牌沒有興趣睇
計埋回贈就差唔多。

多4年保養,計返都係幾百一年,抵
係零,因為個繼電器食左
兩條線
盛澤訂咗部55吋,佢地水貨淘寶買定同LG供應商拎
同LG供應商拎
大陸LG供應商?
我都唔知道
有個怪問題....有冇腳架stand可以做到43吋電視旋轉90度,變打直,擺上檯用
淘寶搵~
好,搵搵先
https://www.navsea.navy.mil/Portals/103/Documents/NSWC_Crane/SD-18/PDFs/Products/Archive/Relays/Relays.pdf

已經揀咗份容易啲明冇咁學術嘅文章畀大家睇(費事畀stepmic巴打話我深奧)咩電器都唔好成日開同熄,冷氣機已經係一個好例子,一開一熄計唔啱個時間係最嘥電同易壞
唔好話我轉移話題添啊,特登搵咗份係你講嘅繼電器文章,呢個係權威嚟架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞