買電視機 / 換電視機 集中討論區 (125)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
55” 水貨C2 定係行貨x90k好
兩個級別既野~要比都同A80K比
我覺得C2仲好過A80K
巴打平時睇咩多? 用途?
屋企老人家要型要威,鍾意買貴嘢

但我次次上去都係播新聞…… 唔知買成皮嘢做乜
你自己用定係買比屋企老人家
屋企老人家就唔好買OLED啦, 佢地唔識保養
我自己先係之前追post 喺太古apita Avlife買43”x85k咋

55”佢買畀自己用呀… 我都係畀下意見,幫佢格價
費事佢出去畀人劏
1. 屋企老人家用, 買行貨夠安全
2. 屋企老人家用, SONY或者PANASONIC最好

Sony XR-55X90K 行貨
$108XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度870nits, 最高970nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
12. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC

Panasonic TH-55LX900H 行貨
$97XX
1. 120hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, HDR10+ Adaptive
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. 有LOCAL DIMMING PRO, 黑位有改善
5. HCX PRO AI 影像處理器
6. HDMI 2.1x2 支援 4K120, VRR, ALLM, HDMI2.0x2支援ALLM
7. 支援USB HDD 錄影
8. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
9. My Home Screen 7.0 OS
10. 5年保養
一陣佢地日日長播新聞, OLED燒印比朋友見到就真係威
但盛澤冇伏,所以考慮買C2

有咩唔好
1. 屋企老人家用, 有愈長保養愈好
2. 又唔係你比錢
3. 一陣佢地日日長播新聞, OLED燒印比朋友見到就真係威
1. 韓國牌子心理上唔夠日本牌子威, 就算現在都係
2. 佢地平時睇咩多? 電視劇就液晶電視算啦~
跟住就好快有人嚟踩場又話盛X乜乜七七架喇,好煩,我幫佢講埋
咁A95K啦

又靚又威又唔太驚燒印
2.5距離其實需要上77吋
65吋係最少
一皮55吋電視嚟講真係唔算貴,我屋企會所都係用CX loop新聞台
比邊個睇
係唔貴,但都要佢識欣賞先得
冇sales水9佢,盲測我都幾肯定佢唔識分
聽講佢早兩日係話想買部萬九蚊嘅LG
巴打你決定吧,我尊重你
thank you

佢屋企連bluray嗰啲都冇,又冇睇Netflix…
唔想佢係哩個時勢使怨枉錢姐

如果我冇估錯佢部萬九嘅LG應該係C2
明知水貨平一半都應該話聲佢知,等佢決定

而水貨C2價錢又同行貨sony X90K差唔多先有啲猶豫
咁佢地平時睇咩?? 新聞同CCTVB?
新聞/ DVD/ YouTube/ 千尋/ 上大陸網煲劇
同埋上YouTube聽世柒之類
算係了, OLED LG 65B2水都要12XXX
65QN85B水都係10XXX
我睇過, 畫面比得上QN95B, 只是冇咁光, 黑位差不多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞