[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (12)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
我暫時未去用答你唔到
不過睇返之前啲Speedtest速度係OK,不過高ping
要唔高ping仲買返上面Comst嗰張
夠用啦
爽wifi係將啲垃圾卡一齊賣 你抽到張正常卡幾好彩
佢啲卡市區都連1mb速度都冇
爽wifi 用Softbank, SoftBank 其實無想像中禁差
本身我張Mobal都係用 SoftBank 本來都冇諗過用來上網,但用落又幾平均,唔快,但好穩定
Sosim 苦主Day 4
過左0點又收到 au LTE

旅行已經過左差唔多一半
Day 3 市區地鐵站會斷 但郊區又無野
Docomo 同 Softbank 兩邊左右橫跳 LTE 3G 互有攻守

訓醒正式進入Day 4 行程繼續睇下au 咩料
補多張河口湖,星期日朝早
河口湖docomo竟然收唔到5G?
有冇人用過CLOUD AiR-WiFI? 聲稱三台波段都收到晒
追咗好多頁post,但都唔係好識睇點比較啲卡,好似各有優劣咁。

可以可以直接問下,如果budget係100-200蚊左右去大阪同奈良八日,普通旅遊查資訊,應該點揀好?

一部係iPhone 13,想揀實體卡,見大家講開Joytel/ 自由鳥之類,邊隻會好啲?定直接俾多少少上comst?

另一部係iPhone 12 mini,想揀esim,見樓主話calendar okay,會唔會係而家最好嘅選擇?

感謝
睇返map又真係未覆蓋哂
以為你會買過張卡
本身都想問SoSim點,但見到巴打你咁講我都係搵過張
會唔會好慢?ig都剩係得低清?
利申:上個月買咗,下星期去
朋友用自由鳥話ok,但我諗住試埋club sim先
我試吓經集運買上面有巴打話快嘅COMST
yodobashi好似有free shipping
4G? 而家仲買 4G Wi-Fi蛋好似唔係好值
如果收到5G梗係直上Comst
Esim 我買Ubigi 10GB for backup

嚟緊自駕遊,應該會租WiMAX Wi-Fi蛋放喺車
導航會用低ping Wi-Fi 蛋,其他時候應該 latency 唔係太緊就用Ubigi
用緊呢張,有時收唔到,突然間斷十幾分鐘,係地下街有啲位都收唔到
係米送集運返香港?
想知張卡幾時到期
買返張嚟看門口都好
依張50GB好唔好用 怕10GB唔夠我用
https://www.yodobashi.com/product/100000001007122265/
11月尾先出應該有一年掛
喺樂天買埋其他嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞