[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (12)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
我差d 買左呢個試. 需要白老鼠.

睇comment 好似正常, 不過..都係要試. 另一間可以試嘅係DJB 嘅esim. 即係呢個 https://esim.djbcard.com/product/esim-japan-lite-1gb/
我就係見到有人講用爽 order左
我可以係香港事先做到speed test?
當然唔得..............
我本身都諗住落地先係日本租 但係又廢事還完機 係機場等上機番香港個陣冇得用 比條女屌 咁我落機係日本即刻speed test先 一有咩問題即刻係日本機場租
想問下巴打 係咪只要speed test正常 就唔洗點擔心
好難講, 你機場試無事, 唔代表你係其他地方無事. 又或者你試個段時間無事, 其他大部份時間都有事咁.

所以做speedtest, 我做親都係會係唔同地方, 唔同時段黎做, 先知係咪佢可以恆常地stable. 你幾個地方係某一個時段有100mbps, 另外9成時間係0.5mbps 個意義不大.
其實係旅行用, 首要係個connection 夠stable. 佢keep 到任何時間都有10mbs+ , 恆常地低ping, 已經滿足到係旅行用嘅需要, 唔同你係香港屋企個internet, 你係屋企需要勁高速, 因為你係屋企會download 野呀, 打機呀, 睇戲呀咁.

目的唔同, 所以要求都唔同.
可以幫手測試下 不過我都係主要係市區活動 大阪京都 照我估計應該衰極有限
偏貴
一日得500mb
限速基本上用唔到
https://item.rakuten.co.jp/e-ca-web/galaxy5g-14day/?scid=wi_ichi_iphoneapp_item_share

我上星期六先落單 啱先睇返就冇哂
應該喺呢段日子佢d機租哂
佢同另一間鋪好似share同一個來源
岩岩係另一間鋪落左單,星期日拎,希望好用
另一間本身都係4480 但依家得返30日租
都唔知係咪見賣得好就借d意留黎做長plan
我之前見佢地有第2款model賣哂依家望又有返
我諗佢係唔同日數嘅機set死左數量比人租哂就要等人還返先再有存貨?
我都唔清楚不過真無限其實都冇得輸
睇返5G雖然得大城市有覆蓋 但我依家身處箱根得4G覆蓋唔同位置都有40-100不等
搭巴士有d位收唔到但路段都唔算好長 個a+ mode都唔駛開就已經有返訊號
我到埗拎機嗰陣超多人拎同一個model
電話揀wifi嗰陣都十幾個Galaxy_5GMW_XXXX
應該真係幾好用
我都話日本租wifi 蛋係無得輸, 主要係隻蛋裡面張sim, 你係無辦法買得到。

香港係只可以係個堆MVNO 嘅垃圾sim 裡面揀d 無咁垃圾嘅黎用
間鋪其他無制限model好多都係限1GB/3GB每日
一個人用一部就冇咩所謂 但兩三個人用好易就爆
呢款真無限真係抵玩
想問下部機可唔可以check到a+ mode用左幾多?
同埋拎機個陣係咪會知道上一個人用左幾多data?
其實我一向都係recomend 人用wifi 蛋係一人一隻. 除非你係老公老婆孖住去咁另計. 同fd 去嘅話, 一樣一人一隻, 唔洗煩.

不過好多人係唔鍾意用wifi 蛋. 主要原因係嫌佢地煩, 又要攞到舊野 , 又要差電, 而且價錢日本wifi 蛋係香港買到嘅sim 嘅一倍價錢. tight budget user 唔用係可以理解. 不過除住5G 係日本普及, 而買得到嘅日本sim 又垃圾咁多同wifi 蛋比, 仲要而家2022年個批係真係好難揀得落手. 我估會多d 人去試嘅.
等你report
Y拍/楽天
我係楽天
咁早出發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞