[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (12)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
最近買左幾張 月尾用
喺kkday買過呢張 成日斷線
連左用緊就無乜野 Google map都無問題 但真係成日斷
你用咩電話?
iPhone 13 pro
咁即係唔關band 19 事, 係真係張卡有事
我入左落sim2位 已經turn off左原本自己張sim
都唔會關事掛
有無做過speedtest 之類?
無呀 因為覺得速度可以接受 所以無特登搵黎試
我過多幾日就出發. 可以先講下呢次我買左咩試.

1. Mypacemarket 嘅IIJmio Docomo 16day. ($169)
2. 日本Calendar-World - eSIM 10GB 30日. 用yen 網上買. 收QR code 係iphone 開通. 我係英版iphone, 港版大部份iphone 無esim (2680 yen, 約$150)
3. IIJmio KDDI AU 網路嘅上台5G plan 6GB. 呢個同第1個張唔同, 因為呢個係行AU network. (呢個俾開月費)

卡主要都係插新買嘅Docomo U50 5G wifi 蛋 (glocalme numen air) , 5000mah 電, 夠用1 day 唔洗差電. 全球用嘅band 都差唔多齊, 包括5G 同4G. 4G 都包左日本最難攪嘅band 19.

而呢隻wifi 蛋係仲有得係手機app買佢嘅plan 黎用. 我到時可能有時間就買幾蚊EUR 黎試下佢咩料. 不過有日本仔試過, 係可以做到一整日恆常都有10Mb/s+ 而ping time 係50ms 以下.

Source : https://king.mineo.jp/reports/45455

價錢我會話同香港嘅sim 卡差唔多價. 8GB 約$140 港幣到for 30 日. 唔夠就再加plan 咁. 我可能買個1GB 或者2GB 嘅黎試下個speed

如果佢真係做到上面條日本仔嘅速度, 而恆常地都stable 係呢個速度同ping time 嘅話, 我估佢係現時我見過最似樣嘅sim. 另外我想話, 呢次做嘅sim 卡research, 話俾我知成個世界都轉緊模式用 esim 做旅遊卡. 台灣日本韓國歐美全部都係. 香港嘅電話因為要跟大陸規格, esim 係全部被淹割. 所以我recommend 如果你係成日去日本旅行的話, 由期你係用iphone 的話, 下次唔好買港版, 買英版.

以我買個張 Calendar world esim 為例, 揀完一論要邊間esim...

https://esimdb.com/ja/japan

係網上俾錢, 收email 係電話scan QR code 就開通.........
樂天市場JTB counter wifi蛋
¥4480 14日無限5G
5G cover唔到嘅地方就4G
長期standard mode
西新宿風雲兒嗰頭室內

箱根強羅室內

長期standard mode未轉過a+ mode

真係收唔到嘅地方可以轉a+ mode有15GB用
暫時除左箱根登山bus有幾個髮夾彎位收唔到之外其他都收到睇到片
好ok 喎個download speed 同ping time.

不過好似你一download 個陣, 好影響個ping 同packet loss 都幾嚴重

Nippon sim 有冇人用過?

用落好似冇乜感覺
不過呢部機個電量都幾勁 朝早9點幾開始用 校最適化mode
用到夜晚12點先叉電都仲有30幾%
買左 星期六試
想問問係邊度可以買到
有冇link
佢官網
如果手機有esim直情可以買esim版
咁睇落真係租日本wifi 蛋仲穩陣,兩百零蚊高速又大gb 數如果兩個唔會分開行既話,買兩張sim 無乜著數
呢個應該係用緊wimax 5G無限plan
但我搵到個間無你做到咁平
有無link可以睇下
唔貴喎就算買個隻蛋都

https://www.ebay.co.uk/itm/115053805710

不過好似得日版先包n28 個個band

Corresponding bands:
5G: n28 n41 n77 n78
4G: LTE FDD: B1 / B3 / B17 / B18 TD: B41

4G 的話docomo 用唔到. 5G 的話就應該softbank, AU, Docomo 都食得晒.
請report speedtest.
有冇人係直接去到日本機場先買sim卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞