[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (12)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
zoom 唔一定要低ping, 你聽多過講就無問題.

但係, 如果你interaction 多嘅, 要keep 住同人對話嘅, 咁確實要低ping. 10mb download/upload 咁. 高ping 會令你講野延遲, 對話會麻煩d.

所以齋聽嘅話, 要求無咁高.
呢隻係一定要上網買?門市冇得賣?
諗緊買每日1gb 定2gb 好
我網上買,再等佢寄黎,買左每日2gb
幾耐寄到黎?見佢寫話3-5 日
都係幾日時間
7日得1GB

4. 於本服務使用期內,網絡速度視乎於目的地使用本服務時指定網絡商之網絡覆蓋、系統兼容性及 其他相關因素而定,有關資料將不時更新。當本服務之數據用量達 1GB 時,有關上網速度將被調 整至不低於 128kbps,客戶仍可繼續享用數據漫遊服務至使用期完結。請注意,如於使用期完結前 再次啟動本服務,新使用期將由再次啟動本服務之日期重新計算。
wa diu 收成$98 7日得1GB咁仆街

BTW 3 果張7日7GB卡有冇人今年用過?有冇伏?
有中伏

https://lihkg.com/thread/3206317/page/1

3HK 行docomo 嘅係過期貨黎, 新個批行 KDDI AU.

新個張係咁.

注意番, 佢而家係轉左APN, 係行Kddi AU, check 手機有無support 曬kddi au 嘅band

Band 1, 11, 18
咁佢係到咩速度先限? 我依家3日20GB
去喺河口湖住收得50幾Mbps 但都冇乜影響使用
用緊香港iphone 14 pro
見spec bands 唔見11,即係唔support?
唔會唔support, 因為仲有band 1, 18 頂住. 係收唔到band 11 , 而個個位得 band 11 咪無訊號.
我唔係好覺佢講用咗幾多GB
我楽天Black Friday順手買埋呢部返嚟
Google見啲日本人改到呢部嘢好盡 docomo 都用到香港都得
https://mobile9.jp.net/au-galaxy-5g-mobile-wi-fi-scr01/
唔會唔support, 因為仲有band 1, 18 頂住. 係收唔到band 11 , 當去到某個地點, 而個個地點只得 band 11, 先會無訊號.
cmlink=3
得國際版先有 eg 日版加拿大版
香港版係100%中國版
不過唔會收唔到,只係某啲只有 11 嘅地方,你會冇訊號
我係建議用iphone 嘅人, 下次再買iphone, 一係買台灣版, 一係英國版.

好老實香港版係堅被淹割
睇真d, 日版 iphone 先有 band 11. 不過日版影相有聲.

台, 英, 日版iphone 14 , 都有esim.
日版加拿大版同一個part number理論上頻道一樣
iPhone 14 Pro A2889

Description The iPhone 14 Pro A2889 is available in Japan, Mexico, Canada, and a few other countries. The model supports dual SIM (eSIM and nano-SIM card) and dual eSIM. If you buy the phone in Japan, be aware that it has a camera shutter sound that can’t be turned off.

Countries & Carriers
Canada, Guam, Japan, Mexico, Saudi Arabia, USVI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞