[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (12)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
不會

iPhone是「沒有服務」才會再搜尋機站連線
識人用你張卡配iPhone
佢畀我睇battery usage用最多電係search signal
我地賣左iij咁多年都係第一次聽到呢個情況,第一可能係有可能係iOS 的bug,第二可能是手機的硬件問題,但呢一刻就我答你唔到,我都要問問日本嗰便有無聽過呢個情況,或者等我遲啲過去日本嗰陣時做AB test再試
測速係幾多到
泉佐野測試, 3:15pm

mypacemarket IIjmio docomo 插wifi 蛋使用

Calendar esim

有少少offtopic
而家想養番張收到sms既sim卡仲有d咩選擇
mobal?hanacell?
以前有供開張ijjmio但係封關果期斷供左 發覺而家開張收到sms既sim難左好多 好後悔斷左供
AIS 8日大阪京都幾穩定
冇斷過網
不過6gb 就爭D D
10gb 就perfect
FYI 成田機場

好貴
Mobal係香港收唔到SMS
日本國內用係唔係好野黎

如果係的話買張unlimited 插蛋用應該好正
有冇巴打用1010 漫遊
過到去收到sms都ok 既
果陣早知開番張bmobile 養
自由鳥 12蚊日
大阪市區

香港有公司,有信心dd
仲未出發,不過見有巴打覆咗你
請問如果去20日,邊隻sim 卡好?
定買幾張sim2fly 好?
你係去旅行定玩電話?

anyway. 我去8日都係用咗5.5gb
係開頭發現ig用得好快. 後尾減少咗用ig
之後又正常返. 去到最後3日已經無理. 正常用返ig
試咗Joyful SoftBank,初頭幾快,過咗3-400mb 之後越用越慢,慢到send 張WhatsApp 相等咗半分鐘,第二日又快返。香港cloud flare IP

結論:只啱輕度用家,我就放棄了

上野站
*Joytel
我去旅行好少會鐘意趕景點個d 玩法, 我可能會朝早行一個地方, 中間又會去coffee shop hea 下, 或者番hotel 又hea 下, 晏d 又去另一個地方咁。 所以有大量時間玩下電話, 睇下facebook 咁。

我行程好hea, 亦唔會因為旅行所以減少上網。 我情願俾多d 錢都唔會要自己屈就減少用internet
上次呢張野、我去左關西中部同東京
係關西、中部都收得ok,但番到東京地鐵深小小既線、好似丸之內線就開始站同站之間會收唔到、加上佢係我成程入面、起馬轉左3個台 au,SoftBank,docomo,可能70%au,同埋data好似唔足、去到9.4gb就停左data,可能我買左假果張
Cloudflare IP你係咪開左iCloud Private Relay呀?
有冇巴打試過用$33 SoSIM 5 日亞太區數據去日本?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞