(急問)有冇人讀緊中大medic?十分緊急

660 回覆
8 Like 70 Dislike

即係41分minimum?

唔係,呢個係佢未放榜前既估算

可能今年入CU既人平均低分左 都唔何

estimate
事實上, 上年唔係41
而今年所有科目嘅5**, 5*, 5嘅人數比上年少。(百分比係差唔多, 但係人數少咗, 因為總應考人數少咗)
所以競爭可能細咗, 除非今年收多咗non-ju。
英文得5
其他又唔係突出高分(比起其他medic生)

諗定A2 3啦

點講都會放A1

我唔知你講「英文得5、其他又唔係突出高分」嘅用意。你係想講有weighting?

其實佢英文細分都唔錯架
5*
5*
5*
最後得5....

係唔好彩嘅
我當時某啲科都係咁踩cut-off, 不過努力咗就算啦
放a1啦 應該會收 mbbs 今年offer 37係sure入到 mbchb 通常收低一分左右 所以應該無問題 上年識人36 入左cu medic

但36係點計?有冇weighting? 退一步講
如果咁排 A1 cu medic A2 HKU law
A1唔得既 A2係咪100%入硬?
一直都係7科
一直都係7科

佢俾我細佬個offer係7科唔知幾多分就可以入領袖培訓programme 但又冇講夠幾多分可以入醫 咁呢個offer算係點?
領袖培訓即係收好高果科medic
一直都係7科

佢俾我細佬個offer係7科唔知幾多分就可以入領袖培訓programme 但又冇講夠幾多分可以入醫 咁呢個offer算係點?

點會啊 offer一定會講大科mbchb架喎
如果offer for GPS 咁係形同虛設 因為夠分既人好少 只要去apply都入到
而你細佬都明顯唔夠分入GPS
得呢封email? 佢冇講大科mbchb? 有冇圖?
放a1啦 應該會收 mbbs 今年offer 37係sure入到 mbchb 通常收低一分左右 所以應該無問題 上年識人36 入左cu medic

A2 係入硬
一直都係7科

如果offer for GPS 咁係形同虛設 因為夠分既人好少 只要去apply都入到

細佬話佢冇講 好唔好打返去問下?
得呢封email? 佢冇講大科mbchb? 有冇圖?

電話call來 GPS offer都係電話講 所以唔知佢講漏定咩
一直都係7科

細佬話佢冇講 好唔好打返去問下?

依家no contact with institutions架啦
識玩就叫你細佬a2放dental la
4c2x 36 入硬

又係醫生 又高人工 工作時間又舒服
4c2x 36 入硬

其實都唔係入硬 收到風話今年又升分
4c2x 36 入硬

Llb 你細佬如果唔好彩入到 咸都無謂
4c2x 36 入硬

4c2x 36 for dental 好高架啦
4c2x 36 入硬

呢個講法有咩根據

36係4c+2 冇weighting 咁究竟佢係想讀醫定law 有呢個分鐘意咩就揀咩啦
4c2x 36 入硬

呢個講法有咩根據

a1點都要博架啦,諗黎都多餘,比多d時間考慮a2
反而有個講法話cu medic會唔中意d 41-42分既擺佢地去A2
會reject
反而有個講法話cu medic會唔中意d 41-42分既擺佢地去A2
會reject

呢個講法又有咩根據/證據 ?

英文咁廢仲擺hku law
咪害死人啦
會reject

呢個講法又有咩根據/證據 ?

大學唔會知你a1-a3個排位次序架屌

A2接實
但一個醫 一個Law
係咪真係有醫人既心 純粹搵錢既話唔好讀羅
除非有父幹人脈 唔係既話又要chur多幾年入pcll 出黎又爭餐死

比我就讀dental 讀醫都預左唔怕核突野
錢途又唔錯 (個掛名世界第一都可以打下飛機)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞