(急問)有冇人讀緊中大medic?十分緊急

660 回覆
8 Like 70 Dislike
小弟個細佬今年dse 佢4C+2 36分
Best7 41分 但沒有讀m1m2
有interview過
成績如下
中文5*
英5
數5*
通識5**
化學5*
生物5*
經濟5
我細佬佢一直唔肯定 中大medic係計4C+2定計best7 佢網寫7科 但有d又話4c+2
如果擺A1 cu medic 穩唔穩陣 有冇搏既成份?
唔該晒各位 功德無量
36分入到醫科咩

今年唔得了
Hku conditional offer best 6:37
Best 7 講bonus分

上年CU 4c3x cut-off:40

你細佬可以一戰既
Cu medic得唔得 唔望mbbs
英文得5
其他又唔係突出高分(比起其他medic生)

諗定A2 3啦

點講都會放A1
Cu medic得唔得 唔望mbbs

呢個分 得professor 答你得唔得
我地只會答你可以放A1搏一搏
英文得5

諗定A2 3啦

我地就算點講都會放A1
試下囉 講咩都好我就唔信你會唔放A1
唔好理人講咩 你又唔係完全冇可能
博一博啦

Btw 叻仔
小弟個細佬今年dse 佢4C+2 36分
Best7 41分 但沒有讀m1m2
有interview過
成績如下
中文5*
英5
數5*
通識5**
化學5*
生物5*
經濟5
我細佬佢一直唔肯定 中大medic係計4C+2定計best7 佢網寫7科 但有d又話4c+2
如果擺A1 cu medic 穩唔穩陣 有冇搏既成份?
唔該晒各位 功德無量

Admisson notes 留意p.5-6
http://www.med.cuhk.edu.hk/eng/main/Medicine_Admissions_Notes_2016_12_12.pdf

4+2理論上得, 只要你達到六科總分40/41分(predicted cut-off of 2017)。
但係(幾乎)所有人都係七科總分40/41分或以上入。

重點在於總分超過cut-off which is 40/41 for this year.
Check左資料 今年cut off 41分 佢咁岩就41

你又何今年41

你又何今年41

報警先
5** (LS)
41分呢個分幾乎肯定係equal or above今年嘅cut-off。
但係42分或以上會比較穩陣。所以你細佬之前嘅interview最好唔好太差。

呢個資料係邊到得嚟?

即係41分minimum?
仲有得揀咩 mbbs一定無行 點都要搏下啦
我咁睇 佢寫41分up 會second in
即係cut off 41?

呢個資料係邊到得嚟?

官網一份pdf 如上圖

即係41分minimum?

唔係,呢個係佢未放榜前既估算

可能今年入CU既人平均低分左 都唔何
英文得5

諗定A2 3啦

點講都會放A1

我唔知你講「英文得5、其他又唔係突出高分」嘅用意。你係想講有weighting?
英文得5

諗定A2 3啦

點講都會放A1

我唔知你講「英文得5、其他又唔係突出高分」嘅用意。你係想講有weighting?

其實佢英文細分都唔錯架
5*
5*
5*
最後得5....
放a1啦 應該會收 mbbs 今年offer 37係sure入到 mbchb 通常收低一分左右 所以應該無問題 上年識人36 入左cu medic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞