(急問)有冇人讀緊中大medic?十分緊急

660 回覆
8 Like 70 Dislike
dental 其實幾好讀,第一年黎講都幾hea下,唔走堂一星期都淨係返三四日,走埋仲可以淨係返兩日
但第二年之後就chur返好多,因為開始出clinic, year two sem 2 已經會有自己既patient, 加上暑假係全hku最少,得一個月(雖然有好多人六七月都走堂去旅行

mbbs 就頭兩年chur到仆街,要兩年內讀哂三年既野,因為第三年可以成年出去exchange。本身medic已經多野讀,仲要三年變兩年,令到好多人都唔係讀得太掂,今年多好多人fail 左。

ps, 想知interview既野可以pm

點樣pm

Ching有無telegram?

無用呀

想知多啲
MBChB聽講多考試?
讀緊pre clinical MBBS就一年考一次,唔使睇reference冇功課,就咁lecture notes加goddisk pp基本上要pass唔難

我做過一題mbbs pp(非hard knowledge)

發現mc都幾考邏輯

厹巴好好學

可以放出黎比大家做
幾正 我就係中意呢種解題既科目
原來mbbs都會咁
http://www.medsoc.hkusu.hku.hk/wp-content/uploads/Recommended-Booklist-MBBS-11.pdf
呢個reading list啲書自學容唔容易?

你唔係牙咩
http://www.medsoc.hkusu.hku.hk/wp-content/uploads/Recommended-Booklist-MBBS-11.pdf

我個人而言
一般都係以lectures notes作為主軸, 然後輔以wiki, youtube。
Reference book真係剩係讀Anatomy先要。
而咁多本anatomy書當中我就剩係睇Netter。
因為anatomy最需要photographic memory同空間感。我要求圖要有真實感、同一個器官嘅唔同角度我都睇到、冇多餘文字(refer to lecture notes is ok)。Netter真係做到。
dental 其實幾好讀,第一年黎講都幾hea下,唔走堂一星期都淨係返三四日,走埋仲可以淨係返兩日
但第二年之後就chur返好多,因為開始出clinic, year two sem 2 已經會有自己既patient, 加上暑假係全hku最少,得一個月(雖然有好多人六七月都走堂去旅行

mbbs 就頭兩年chur到仆街,要兩年內讀哂三年既野,因為第三年可以成年出去exchange。本身medic已經多野讀,仲要三年變兩年,令到好多人都唔係讀得太掂,今年多好多人fail 左。

點樣pm

無用呀

想知多啲

你可以留底contact, 我會pm 你

點樣pm

無用呀

想知多啲

你可以留底contact, 我會pm 你

巴打down tg啦

我個人而言
一般都係以lectures notes作為主軸, 然後輔以wiki, youtube。
因為anatomy最需要photographic memory同空間感。我要求圖要有真實感、同一個器官嘅唔同角度我都睇到、冇多餘文字(refer to lecture notes is ok)。Netter真係做到。

Anatomy 唔係grants dissector好咩?

我個人而言

Anatomy 唔係grants dissector好咩?

呢本
之前未聽過。
少少唔鍾意啲畫風, 不過好主觀嘅呢啲
同埋本嘢好似係用嚟guide住你做dissection, 唔係用嚟平時溫書。
甘都入到4501 運動員d scheme真心膠,但可能老豆係高層,吹佢不漲

其實走後門呢家嘢行行都有,唯有做好自己

睇完笑左,medic巴打,呢本咩書
有無medic 巴打(最好CU)分享下有咩參考書可以睇定先
甘都入到4501 運動員d scheme真心膠,但可能老豆係高層,吹佢不漲

Dr Chung is me 男神

dy2都冇需要睇定先
唔係dy2更加冇需要睇定先
你信我
呢個暑假反而睇下non-medic書好啲
唔好剩讀med書咁寡

dy2都冇需要睇定先
你信我
唔好剩讀med書咁寡

What is dy2

dy2都冇需要睇定先
你信我
唔好剩讀med書咁寡

What is dy2

直入yr2?

中華人民共和國黨規

dy2都冇需要睇定先
你信我
唔好剩讀med書咁寡

What is dy2

直入yr2?

yes

中華人民共和國黨規

睇晒啦
Btw邊度可以R私補 agent好撚食錢

自己開ig ac la diu

自己開ig ac la diu

無人搵我呀
呢題就係其中一題唔洗用hard knowledge 做到既Mbbs Mcq

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞