Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (9)

1001 回覆
54 Like 5 Dislike
就咁

#2 (36個) +

因為後講個d, #5 個d 其實一早包左係#2. 我寫#5 係俾其他無用adguard 既人.

同樣既rule 唔會加到2次, 所以唔會有重覆. 不過, 你用得任何ad blocking app的話, 長遠你實要自己maintain 自己個block list, 擺係PC 到, save 落excel 跟住sort 好佢咁. 久不久就對下個post 有無新野加落去. 因為d 廣告成日變, 你封左1, 佢就開2咁. 長期鬥爭黎. 你就要跟住人肉改, 所以你係需要逐個對.
其實係咪一定要打list
我見到就咁開咗dns filter
基本上所有廣告已經消失得7788
淨係得返嗰個手遊
但係唔知點解HKTV都有POPUP廣告
唔識搞
係睇你要有幾徹底做得.

block list 係補番陋左既廣告. 你唔mind 只係block 到7成only 既你可以選擇唔做.

所有香港/大陸/台灣既網站, 所有呢d ad blocking app 都未必100% 識block 晒, 所以先會有人肉block list 自己加.

HKTV 邊度有popup? 講緊用app 定browser 開?
Hktv 一入app就有
嘩..我屌丫. 我無用過hktv mall app 唔知咁撚多廣告.

我研究下先, 無咁容易呢個.
巴打其實好奇一問 (我係電腦白痴)
即係手加嗰啲係巴打你自己研究嘅?
本身個app係偵測唔到嗰啲link廣告?
佢搵個domain 出嚟block
係, block list 個d 大部份係我足出黎, 有d 係其他巴打足完再share 出黎.

本身app 主要係target 外國用家, 所以block 既都係主流外國website/app 既廣告. 香港/台灣/大陸 個d app/網站, 未必會識block 得曬.

足既方法係下面point 4

https://lih.kg/bsuJkuV
Lm
明白了 thx 巴打好勁
巴打想另外問吓,嗰個 “立即預約” 點樣block
我發現連登今日最多廣告係呢個
其他都冇乜問題
我無見過, 你cap 黎睇下. 要可以捉到d 廣告, 首先係要見到佢.

其實我用左adguard pro 咁耐, 我差唔多係大部份時間都係零廣告. 所以我只會捉到我見到既廣告.
有啲糾結買Adguard pro family share好
定係premium family plan好
我成家6個人個個都有iPhone+iPad (即係at least 12部device)
有2個有windows/android
請問遊戲app睇完ad攞bonus嗰啲係唔係無辦法扮睇咗廣告攞bonus
巴打,想問依個係乜嘢app可以睇到
IOS 15

Setting > Privacy & Security > App Privacy Report
lm
唔知點解set完之後某啲廣告會有呢個框
係咪我miss咗啲咩
之前問過 舊iOS iOS14樓下既版

如果用adguard pro/課金版

係咪可以唔洗用VPN都block到 還是都一定要iOS14以上先得
一定要睇曬, block 左廣告當無睇過所以亦攞唔到bonus
啱架啦, 實有個框或者黑左一格咁。 主要adguard 係慳呢d 電load 呢d 垃圾廣告, 但係佢唔會改變到佢個layout
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞