Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (9)

1001 回覆
54 Like 5 Dislike
夜晚差電有background activity 無未正常
自己上網
我待機一晚會無左10%電
Off 左adguard 就無3%

試左好多晚都係咁
唯有晚晚人手熄
用NextDNS 會login唔到agoda ,試過white list 咗幾個address但都係唔得
bento.agoda.com
searchapi.agoda.com
試下呢兩個
再唔得咪agoda.com

同埋你改完setting
佢唔係即時sync 架
你要快既就off Wi-Fi off network 再on返
第一個試過,咁可能真係未sync,一間再試下
無錯,如果要解除嘅話用acc 響Adguard 個網度有得搞
咁都幾難搞,佢歸咗響DNS 而唔係某個app 嗰度,變咗真係無重入手
nextdns 啦
Safari adblock 用Firefox focus 好定adguard 好?
佢個case 用adguard 或nextdns 都無分別, 佢部電話background 係咁開廣告嘅野, 佢係咪都會係咁access internet...即係會用電. 所以邊款ad block app 都一樣...

治標都係要搵源頭
adguard dns同surfshark 個IKEv2唔可以一齊開

開一個另一個就熄咗
頭2個都係同一樣?
係咪可以del是旦一個?
點解會有啲廣告會block唔到,有啲就block到?
Login嗰度揀manual connection
但過一排就會自動斷
delete 頭個個, 留番optimzied 個個
1. 係咪頂置post 嘅所有block rule 都加晒?

2. 如果已經加晒頂置post 嘅所有block rule 都仲唔得嘅話, 下一次, 當你篤入一個完全無睇過嘅post, 見到廣告個一刻, 入adguard pro, 下面第3個tab , 個版係log 黎, capture 最後個一分鐘嘅log 上黎俾我睇. make sure 個log 顯示個時間, 係match 到你睇到廣告個一分鐘裡面
Thx,用咗之後部iphone凍咗好多
Lm學嘢
本身用開NextDNS
但成日用用下會有5-10分鐘好似off左唔識block廣告咁
轉頭又會自動正常返
有無人都係咁?

同埋想問如果淨係俾幾部iPhone 用
AdGuard 係咪買app store $78個AdGuard pro
https://apps.apple.com/hk/app/adguard-pro-adblock/id1126386264
再家庭共享就就可以幾部機一齊用架啦?
唔洗買咩family plan果啲?
幾時會知有無bf 優惠
given 你個幾部iphone 全部用同一個 apple ID login 的話, 就可以share 個adguard pro 囉.

如果幾部iphone 都唔同apple id login 嘅話, 係必須要買family plan.

IOS 嘅family sharing 係唔可以share 到 $78 個license.
black friday
過濾器點樣先會更新?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞