Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (9)

1001 回覆
54 Like 5 Dislike
我早期都有諗過一係裝 pihole, 一係adguard home. 因為呢個係可以大範圍封殺.

不過後來我見Control D 有埋policy based VPN 功能, 買左佢就無再攪. 我玩d 日系game 有d 會detect 你係咪日本 IP. 用control D 可以識幫我扮埋係日本直接開個d game.
首先個問題係

1. 你現時睇 youtube, 係咪直接用youtube 個app 開黎睇, 乜都無攪?

2. 你係咪已經有youtube premium , 而肯定係login 左係youtube app? 無唔小心logout 左之類?
我用next
要手動入返allowlist
xp.apple.com

Blocked by 1Hosts (Pro).

試多排block咗有冇影響先
暫時update到app
呢度應該得我用冷門嘢 InviZible夾nextdns
1. 係,直接用官方app 睇,無特別整過youtube app 嘅setting,純粹跟教學整adguard

2. 係premium, 肯定login 咗,我試過disable 咗adguard, youtube app 就可以update 返啲history
我之前都係咁 跟住發現我係adguard個filter list加左個suggestqueries ,我untick返個條就有返search history
係,無新嘅entry
上面有人講過, 話係github 開個project 黎整個filter.

不過問題係, 無人討論過係唔會知d rules 係咪齊. 好似上面有d rule 都唔係我一個足晒出黎, 因為要見到個廣告, 先有得去捉. 即係話就算就咁maintain 個dns filter, 都要夠數量既人討論過, 有人commit 去update 先掂.

另一個問題係, 呢度你都見既, 其實好多問題, 只要100%跟足頭post, 我估80% 呢度既人問既問題都會解決左. 不過係好奇怪, 係好多人一係無留心睇晒instruction 定懶無跟足, 係實有偏差. 偏差既唔係block list, 係其他既step. 個post 開到 (9), 都仍然大量有咁既人.

淨番個20% 既問題, 就真係古怪既, 就真係要討論過先知係咩料. 好似上面個個youtube 無update 到history, 個post 開左9個, 橫誇2年幾時間都係第1次見. 係真係古怪既. 即係話, d rule 好難就咁一個人update 完落個list 就當攪完, 因為我見唔到有既問題, 唔代表人地見唔到.
你kill 左個youtube 佢. 擺夠一個鐘唔好開youtube app.

跟住一粒鐘後, 開youtube app, 求其開條片. 跟住好似我上面個video 咁, 入history 個度睇下有無新既entry in history. 上面講既野最好30秒內做完.

無的話. 入adguard pro. 下面第3個tab, 個版係log 黎既, screenshot 最後個一分鐘既log 我睇, make sure 你screenshot 既log 既timestap 係match 到你上面攪個30秒.
有冇1Hosts (Pro)條link?
@致少年時代

你試試個allow list
我宜家有兩部iPhone 都仲用緊Adblock v.4.7.3,裝同一個block list data,發覺ip7嗰部成日都擋唔到,但ip13就全部廣告都block到。
試咗,都係無update entry sad

呢到係關咗粒幾鐘youtube 之後嘅log
你block 左而似樣既得呢2條

你試下係block list 個度, un-tick 呢2條, disable 左呢2條佢, 睇下得唔得. 我開youtube 個log 係無出過呢2條既 access. 睇黎個個user 既access domain 都唔同.

另一個可能係, 你係youtube premium 左所以access 既會有d 唔同. 再唔得既我要搵個premium account 試先知.

另外, 你allow list 係齊晒我post #2 個d 既係咪?
唔係喎, 你都block 左呢個

先allow list 左呢個先

一加咗s.youtube.com,就得咗。。。

原來係因為我無啦啦block 咗呢條link,唔好意思麻煩晒咁多位。萬分感激
之後再有問題, 其實都係咁樣troubleshoot. 你玩過一次就知點 troubleshot. 都係 trial and error 睇下邊d block 左.
PRO開足一日會唔會好食電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞